Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Průtoky v řekách v povodí Moravy jsou pod normálem

Průtoky v řekách v povodí Moravy jsou pod normálem, nejčastěji v rozmezí mezi 30 až 56 procenty dlouhodobých průměrných měsíčních hodnot. Několik měřicích stanic dosáhlo i hranice sucha. Dnes o tom informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Sucho hlásí například Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí, která je na šesti procentech dlouhodobého měsíčního průtoku. Průtok v Bečvě v Teplicích je na 18 procentech, Vsetínská Bečva je na 23 procentech listopadového průtoku. Dřevnice ve Zlíně a Olšava v Uherském Brodě na 28 procentech listopadového normálu.

V povodí Dyje je stav o něco lepší, průtoky se pohybují v rozmezí 40 až 90 procent normálu. Nejvíc vody je například v Dyji v Podhradí, kterou teče 83 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, Želetavka ve Vysočanech má 73 procent, Svratka v Židlochovicích 70 procent a Haná ve Vyškově 59 procent průměrných listopadových hodnot.

"Vzhledem k tomu, že se v nejbližších dnech neočekávají výraznější srážky, předpokládáme, že stavy na vodních tocích budou nadále setrvalé nebo mírně klesající," doplnil Chmelař.

Setrvalou tendenci mají podle něj hladiny na většině nádrží, na pokrytí všech požadovaných odběrů povrchových vod je v nich vody dostatek. Významné nádrže uplynulý týden poskytly tokům pod nimi podle mluvčího také o zhruba 230 000 metrů krychlových více vody, než kolik do nich přiteklo.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů. Spravuje téměř 11 000 kilometrů vodních toků, přes 1 100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitkamenclova/Pixabay.com

Štítky ČR, voda, sucho, Povodí Moravy, Morava, vodní tok, Dyje, nádrž, Zlín, Teplice, Valašské Meziříčí, Uherský Brod, Bečva, Dřevnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průtoky v řekách v povodí Moravy jsou pod normálem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.