Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odpůrci očkování v Česku hledají partnery na vlastní antivaxerské seznamce

Odmítají hrát covid divadlo s vakcinací nebo povinným testováním. Jsou sami a touží najít stejně smýšlejícího partnera. Tak by se dalo ve zkratce shrnout uvažování více než tří tisíc lidí, kteří jsou členy facebookové skupiny, která si říká Seznamka pro neočkované. Společně diskutují, vyměňují si fotky a plánují i společná setkání.

„Seznamka pro lidi, kteří odmítají hrát covid divadlo, vakcinaci a povinné testování. Kteří se nebojí vystoupit ze systému a v případě "nutnosti" začít žít jinak nebo jinde. Pro ty, kteří by rádi poznali svou druhou polovičku se stejným pohledem na věc,“ to jsou slova kterými se představuje soukromá facebooková skupina, která momentálně čítá přes 3 160 členů.

„Jsem moc ráda, že je tato skupinka. Mám kolem sebe málo neočkovaných, ale i s očkovanými vycházím dobře. Ráda bych si zatím psala s někým ze Zlínska,“ píše jedna z uživatelek. Chválu na vznik skupiny píše i další: „Jsem ráda za tuto seznamku plnou lidí na stejné vlně, jednou nás budou potřebovat, budeme chráněný druh,“ tvrdí odhodlaně.

Kolik lidí k sobě díky skupině našlo cestu je těžké odhadovat. Většina z nich si zatím dopisuje nebo volá po uspořádání společné sešlosti. „Doporučte nějaké podniky v hlavním městě, kde není žádná covid buzerace? Plánuji totiž udělat setkání a co jsem se setkal zatím na několika místech, tak ty nesmysly fakt chtěli. Tak se sejdeme někde, kde obsluha bude na stejné vlně s námi,“ vyzývá jeden z Pražanů.

Pravidla skupiny jsou nicméně jasně daná a kupodivu je diskutující dodržují. Žádná politika a žádné řeči proti očkování. Přesto tam kromě příspěvků ohledně seznámení narazíte například na nabídku ubytování v Litoměřicích pod příslibem, že nikoho lustrovat nebudou. „Ahoj všem statečným lidem, tvoříme nový svět!“ doplnila plavovlasá podnikatelka.

Americký prezident Joe Binden ve svých projevech opakovaně vyzýval k očkování. Bílý dům se už dříve spojil například s provozovateli Uberu i Lyftu, kde mohou lidé využít jejich služeb a zadarmo se svést do očkovacího centra.

Téma očkování a seznamek se snaží propojit například ve Spojených státech. Bílý dům ve spolupráci s vývojáři populárních aplikací jako je Tinder, Match nebo Bumble vytvořil políčko, kde bude moci uživatel vyplnit, že je očkovaný. Podle tohoto údaje se mu pak zobrazí osoby a potencionální partneři, kteří mají pozitivní přístup k vakcinaci. Informovala o tom zahraniční agentura Reuters.

U nás to zatím očkovaní dávají najevo například fotkou se štítkem: „Naočkuji se“ a podobně. S takto označenou fotografií ovšem rozhodně nepochodíte, pokud se rozhodnete přihlásit do facebookové Seznamky pro neočkované. Správci vás na základě takové fotografie do skupiny rozhodně nevpustí.  

Internetové seznamky trhají rekordy

Podle nedávných výzkumů společnosti Kaspersky roste u Čechů zájem o internetové seznamky. Zkušenost s nimi má 75 procent lidí. Před třemi roky bylo toto číslo o 16 procent nižší. Mezi nejoblíbenější portály patří Badoo, Tinder a Seznamka.cz. Přes Instagram se podle dotázaných pokusilo najít partnera 23 procent lidí. Zajímavostí může být, že odvážný server Amateri.cz využilo k seznámení 17 procent z 500 dotázaných.

Jinde ve světe dávali lidé kvůli koronaviru přednost videohovorům nebo dopisování. Češi oproti nim více volili osobní setkání, což potvrdilo 29 procent uživatelů. Tento údaj je nejvyšší ze všech zemí, které se do průzkumu zapojily.

Podle posledních údajů má dokončené očkování v Česku 57,6 procent obyvatel. Není to málo, přesto jsme pod průměrem EU. Podle odborníků budeme mít „vyhráno“ až bude proočkovanost kolem 70 procent.

Očkování? Neřeším!

Tuzemští uživatelé internetových seznamek uvádějí, že se za měsíc účastní zhruba dvou schůzek. Zároveň téměř neřeší, zda má jejich nový protějšek očkování nebo negativní testy. Zajímá to jen každého pátého, zatímco ve světě je to přes 40 procent.

Nárůst online seznamování s sebou podle expertů nese také svá rizika. Kromě toho, že na domluvené rande přijde někdo, koho vůbec nepoznáte, protože si na fotce rozhodně není ani trochu podobný, využívají seznamky také hackeři. Ti dovedu obratně vylákat citlivé údaje ze svých obětí nebo dokonce intimní fotografie, kterými pak dotyčného vydírají.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky COVID-19, koronavirus, seznamka, online, společnost, očkování, antivaxer, ČR, průzkum, sociální sítě, Česko, Evropská unie, Bílý dům, Uber, Tinder, Kaspersky Lab, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpůrci očkování v Česku hledají partnery na vlastní antivaxerské seznamce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.