Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dálkové odečty tepla a vody. Pochybnosti nejsou na místě

PR článek

S blížícím se termínem legislativní povinnosti dálkových odečtů tepla a vody v bytových domech se v tisku objevují některá tvrzení, která by mohla vést ke zkreslení budoucích povinností a výhod dálkových odečtů. O vysvětlení jsme požádali Janu Machkovou, ředitelku společnosti ista Česká republika, jelikož ista je na českém trhu již 27 let a dálkovými odečty se zabývá již 11 let.

Mezi novými zákony, které prošly prezidentovým podpisem koncem září, je i Zákon o hospodaření energií, kterým mimo jiné již ukládá povinnost používání výhradně dálkově odečítatelných přístrojů. Čeká-li vás výměna vodoměrů, i z tohoto pohledu vychází rozhodnutí pro dálkově odečitatelná měřidla jako jednoznačná volba.

Dálkové odečty je nutné vnímat jako jednu ze služeb, které SVJ nebo družstva běžně využívají a nikdo výdaje nezpochybňuje. Z naší praxe rozúčtovatele sledujeme, že již nyní má řada SVJ problém v rámci osobních odečtů v jednotlivých bytech nezbytné údaje získat. Přitom se stále jedná o záznam naměřených hodnot jedenkrát ročně. Na povinnost dálkových odečtů bude navazovat povinnost poskytovat údaje o spotřebě častěji než v ročních intervalech. Problémy se získáváním hodnot přímo od uživatelů bytů by se tak násobily. V případě dálkových odečtů formou walk by, kdy se pracovník rozúčtovatele musí dostavit před dům, případně do společných prostor domu a čtečkou hodnoty odečíst, by při nutnosti četnějších příchodů cena za službu úměrně narůstala. Automatické dálkové odečty tak představují ekonomicky nejvhodnější variantu. Další výhodou dálkových odečtů je daleko vyšší kvalita předávaných dat, což vede ke snížení chybovosti a zároveň ke zvýšení kvality rozúčtování.

O společnosti ista
ista je jednou z celosvětově vedoucích společností poskytujících služby v oblasti řízení energií pro větší energetickou efektivitu budov – převážně pro bytové domy a nebytové prostory. Pomáháme správcům a majitelům budov a jednotlivým uživatelům bytů na celém světě měřit, rozúčtovávat a řídit individuální spotřebu energií a vody.  Na českém trhu odečítáme dálkově přes milión měřicích přístrojů po celé zemi. 

Dalším tvrzením, se kterým se můžeme setkat je, že dálkově odečitatelná měřidla jsou zbytečná.

Každodenně se v nejrůznějších oblastech běžného života setkáváme s novými technologiemi a aplikacemi. Výjimkou není ani oblast bydlení. Technologie dálkových odečtů představuje současný standard získávání a zpracovávání dat. Díky automatickému a průběžnému získávání údajů o spotřebě je možné využívat i nadstavbové služby, například průběžné sledování spotřeby energií domu i domácností prostřednictvím portálu ista24 nebo službu Detekce úniku vody, která upozorní na neobvykle vysokou spotřebu a zabrání tak zbytečným výdajům.

Zákonná povinnost instalovat v rámci pětiletých cyklů výměny vodoměrů již pouze dálkově odečitatelná měřidla nastane již od příštího roku. Čeká-li vás výměna vodoměrů, dálkově odečitatelná měřidla jako jednoznačná volba. Naše společnost má své obchodní zástupce ve všech regionech, rádi všem poskytnou odbornou pomoc.

Setkat se můžeme i s námitkou, že úspory ve spotřebě tepla a vody díky dálkovým odečtům a častější informovanosti o spotřebě budou zanedbatelné, což smysluplnost nových požadavků zpochybňuje.

Zda se naplní předpoklad, že častější informovanost o spotřebě povede k úsporám a do jaké výše, ukáže s odstupem až praxe.

„Chtěla bych ale upozornit, že dohled nad spotřebou energií v rámci bydlení není jen o úsporách, ale je to běžný standard, který již řadu let využívají tisíce bytových domů. Rozúčtování a vyúčtování nákladů na bydlení přináší z pohledu bydlících zcela zásadní informace a dálkové odečty s možností sledování spotřeby i v průběhu roku tvoří jejich pevný základ,“ vysvětluje Jana Machková.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ista, Česká republika, ČR, odečet, teplo, plyn, energie, elektřina, PR, bytový dům, Česko, vodoměr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálkové odečty tepla a vody. Pochybnosti nejsou na místě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.