Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Němčičkách začali na lyžařský svah pokládat umělý povrch

Brigádníci dnes začali v lyžařském areálu v Němčičkách na Břeclavsku pokládat na svah umělý povrch. Dorazilo jich kolem 35, dostanou za to permanentky, řekl správce areálu Jaroslav Stávek. Díky umělému povrchu se na svahu dá lyžovat i za nepříznivých sněhových podmínek.

Umělý povrch brigádníci na svah v Němčičkách zhruba v tuto dobu pokládají každoročně. "Neplatíme jim za to, ale vybírají si to v permanentkách. Každoročně se jich sejde několik desítek," uvedl Stávek. Dohromady je třeba položit zhruba 400 metrů umělého povrchu - 350 metrů na hlavní sjezdovce, zhruba 50 metrů u dopravníkového pásu. Dnes se začalo kolem 09:00, před 10:30 bylo hotovo už asi 150 metrů. Z toho několik desítek metrů ale v týdnu položili zaměstnanci tamního klubu, aby brigádníci měli na co navazovat. Je to tak jednodušší.

Rozdělili se na dvě skupiny, jedna pracuje nahoře na svahu, druhá dole u pásu, aby se navzájem zbytečně nemotali. Jak ale skončí ti dole, přejdou na hlavní svah, práce pak zase půjde rychleji,“ vysvětlil Stávek. Hotovo by mělo být v neděli někdy po obědě, záleží na tom, jak práce půjde od ruky.

Areál mezi vinohrady s lyžařským vlekem je nejníže položeným ve střední Evropě. Jeho dolní část se nachází v nadmořské výšce 180 metrů nad mořem, nejvyšší bod sjezdovky leží ve výšce 240 metrů nad mořem, celkové převýšení svahu je tak 60 metrů. Umělý povrch dovoluje začít s lyžováním obvykle dříve, než jsou v provozu další lyžařské areály na jihu Moravy, a končit později. „Začínáme vždy první prosincovou sobotu,“ uvedl Stávek. Není tak výjimkou, že se v Němčičkách začíná lyžovat třeba v momentě, kdy je svah pokrytý sněhem jen v dolní třetině a postupně se dosněžuje do vyšších částí.

Loni sezonu ovlivnila vládní opatření proti šíření koronaviru, vlek v Němčičkách se, tak jako i všechny ostatní vleky na jihu Moravy, ani nerozjel. V době, kdy areály mohly být otevřeny, k tomu v regionu nebyly vhodné klimatické podmínky. Zhruba 200 dětí tak má ještě od loňské sezony zaplacený lyžařský kurz, který se neuskutečnil. Uskutečnit by se měl letos. V kurzech v Němčičkách bývá každoročně 380 dětí, tento počet by kurzem měl projít i letos. Podle Stávka se ale jen těžko dá odhadnout, jaké podmínky pro lyžařské areály budou z důvodu možných vládních opatření platit tuto sezonu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SkiAreály-Sjezdovky.cz

Štítky Lyžování, Zasněžování, Rekreace, Němčičky, svah, lyžařské středisko, okres Břeclav, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Němčičkách začali na lyžařský svah pokládat umělý povrch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.