Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně ožili dotěrní šmejdi. Lákají klienty končícího prodejce energií

Řinčení domovního zvonku a za dveřmi usměvavý mladík, co se touží protáhnout dovnitř a výměnou za podpis nabídnout zdánlivě výhodnou nabídku prodeje energií. To jsou již známí šmejdi, kteří si za oběť vybírají především seniory. Poté, co skončil dodavatel energií Bohemia Energy, začali podomní prodejci Brňany opět trápit.

Ačkoli je v Brně podomní prodej zakázaný, v době, kdy se zvyšují ceny energií a svoji činnost ukončují některé z dodavatelských společností, se u dveří důvěřivých lidí opět začínají objevovat nezvaní hosté. Problémy se šmejdy zaregistrovali například obyvatelé brněnského Komína, které v poslední době navštěvují prodejci plynu a elektřiny.

Zejména po starších lidech chtějí vidět SIPO nebo plynoměr. „Varujte prosím i důvěřivé seniory, ať jim nenaletí. V souvislosti s krachem společnosti Bohemia energy toho bude v této době asi víc. Tak si dávejte pozor a nic s nimi hlavně nepodepisujte,“ varovala městská část Brno-Komín na své facebookové stránce.

Nebyl schopný odpovědět na dotazy

Podobný příběh prezentuje také jedna z obyvatelek Komína Hana Plášková, jež se setkala s mladým nervózním prodejcem, který tvrdil, že musí podepsat nový dokument kvůli SIPU. „Trochu jsem s ním chtěla mezi dveřmi probrat, o co jde a vůbec nebyl schopný na adekvátní dotazy odpovědět. Pak vypálil z baráku a na ostatní byty už ani nezvonil," popsala nepříjemné setkání. Identické zkušenosti sdílejí také lidé z dalších městských částí, například brněnské Bystrce, a do internetové diskuze přidávají také fotografie domnělých prodejců.

Na podomní prodejce volala strážníky sama starostka Brna-Komín Milada Blatná (Zelení), kterou na případy občané upozorňují. „V poslední době jsem hlášení řešila. Mě pouze zaráží, že lidé, kteří se s podobnými případy setkají a vědí o nich, je městským policistům nenahlašují a prvně kontaktují mě. Je třeba se ihned obrátit na strážníky,“ řekla Drbně starostka. Podle ní jsou někteří senioři šmejdy využívaní opakovaně a ani jejich blízcí nedokáží seniory přesvědčit, aby cizím lidem neotevírali dveře a smlouvy neodepisovali.

Pokuta až sto tisíc korun

Strážníci pro Drbnu uvedli, že v Komíně minulý týden zastihli čtyřiadvacetiletého muže, který jim přiznal, že klienty končící energetické společnosti oslovoval a nabízel jim své služby. „Strážníkům předložil i průkaz konzultanta zavedeného poskytovatele energetických služeb. Jeden z místních obyvatel zastihl mladíka na chodbě, vyvedl ho před bytový dům a obrátil se na linku 156," popsal mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. Dotyčnému muži, který si přivydělával zakázanou činností, nyní hrozí pokuta až sto tisíc korun.

Blatná popsala také případ, kdy k lákání seniorů k podepsání smlouvy došlo v budově pošty. „V případě seniorů není bohužel řešením varovat před činností prodejců pouze na facebooku či webových stránkách. Nejspíše by bylo vhodné umístit varovné letáky právě i v prostorách, jako je pošta,“ uvedla.

Strážníci dlouhodobě varují občany, aby cizí osoby nezvali do svých domovů, nic nepodepisovali a ani neukazovali žádné dokumenty. Zároveň apelují na mladší ročníky, aby promluvily se svými staršími příbuznými a poučily je o fungování podomního prodeje.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto StartupStockPhotos/Pixabay.com

Štítky podomní prodej, šmejdi, energie, Brno, Bohemia Energy, Brno-Komín, Milada Blatná, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně ožili dotěrní šmejdi. Lákají klienty končícího prodejce energií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.