Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V brněnských Přízřenicích přibydou tři stovky družstevních bytů

V jižní části města Brna vyroste komplex se třemi sty družstevními byty. Brněnští radní včera vybrali projektanta, který pro výstavbu v Přízřenicích zpracuje potřebnou dokumentaci. Samotná stavba bude podle odhadů města stát přes miliardu korun a měla by ulehčit zejména mladým rodinám, které těžko shánějí vlastní bydlení.

Byty, které budou sloužit jako družstevní, vyrostou při brněnské ulici Moravanská. Podle plánů by se mělo jednat o menší bytové domy zkombinované s blokovou zástavbou. Město Brno podepsalo se společností Pelčák a partner architekti smluvu o dílo za necelých devatenáct milionů korun. „Jsem rád, že soutěž vyhrál takto vysoce renomovaný architekt, jakým je pan profesor Pelčák. Jsme si vědomi vesnického charakteru Přízřenic, a proto budeme o podobě výstavby diskutovat také s místními obyvateli a vedením městské části,“ řekl náměstek pro oblast bydlení Jiří Oliva (ČSSD). 

Studie Kanceláře architekta města Brna.

Nedostatek parkovacích míst u bytů vyřeší dvě nová parkoviště i kolmé parkování v ulicích. Náklady na stavbu se momentálně odhadují na 1,25 miliardy korun, přesná částka ale bude známá až po dokončení projektové dokumentace. Byty vzniknou v rámci programu dostupného družstevního bydlení, družstvo je tedy pro své členy vystaví za nákladové ceny. „Další výhodou je také to, že úvěr na výstavbu si bude brát samotné družstvo, takže na byty dosáhnou i ti, kteří by jinak v bance možná neuspěli. Možnost podávat přihlášky do družstev otevřeme pro zájemce zhruba za půl roku,“ dodal Oliva. Stavba by měla být hotová v roce 2026.

Výstavba družstevního bydlení se v Brně chystá na šesti lokalitách. Byty by měly ulevit zejména mladým rodinám, které často nedosahují na hypotéky a vlastní bydlení se pro ně stává nedostupným snem. Zájemci o družstevní bydlení musejí splnit několik podmínek, například věk do šestatřiceti let, nesmí vlastnit nemovitost a měsíční příjem jednotlivce či páru se má pohybovat od pětatřiceti tisíc do padesáti tisíc korun čistého.

Bytová situace v Brně

Brno dlouhodobě trápí vysoké ceny bydlení. V druhém čtvrtletí letošního roku se cena nabízených bytů vyšplhala na 113 tisíc korun za metr čtvereční. I přesto však prodej nemovitostí raketově vzrostl. Většina poptávaných bytů se nachází v městské části Brno-střed a s nynějšími cenami by člověk s průměrným brněnským platem šetřil na 53 metrů čtverečních velký byt téměř dvanáct let.

„I kdyby se zrychlil průběh povolovacích procesů, rozšířila se nabídka bytů a ceny díky tomu poklesly, v posledním roce bylo zdražování natolik raketové, že nelze očekávat návrat cen na úroveň, jaká byla například před rokem,“ popsal obchodní ředitel společnosti Trikaya, jež podniká v oblasti výstavby, František Šudřich.

Za poslední rok v Brně přibylo 220 městských bytů, které slouží specifickým skupinám obyvatel, jako jsou nízkopříjmové domácnosti, senioři a lidé se zdravotním postižením nebo mladé rodiny. Většina zájemců o nové bydlení se ale stále musí uchylovat k pronájmům nebo dojíždění z okolních obcí, v nichž jsou ceny za bydlení přívětivější.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Freepik.com

Štítky byty, Přízřenice, stavba, družstevní, bydlení, Brno, rodina, Jiří Oliva, ČSSD, Moravanský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnských Přízřenicích přibydou tři stovky družstevních bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.