Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čtyři dávky Pfizeru. ČR zahraničním studentům neuznala vakcinaci, očkují se znovu

Dostanou stipendium v České republice, přijedou studovat a nastane problém. Stát neuznává očkování zahraničních studentů z některých zemí a ubytování na kolejích jim poskytne jen pod podmínkou každotýdenního testování na koronavirus. Kvůli vyhnutí se vkládání peněz do častých testů tak někteří přistupují k opakovanému očkování. O problémech informovala Mendelova univerzita v Brně.

Problémy má například devadesát studentů Mendelovy univerzity z Ghany, celkem je v podobné situaci asi stovka zahraničních studentů téže školy. „Většina z nich má hluboko do kapsy. Pokud se nebudou každý týden testovat, tak jim hrozí vyloučení z kolejí a nám pokuta. Řada ze studentů tuto absurdní situaci řeší tím, že se nechají znovu očkovat i v České republice, takže už mají někteří třeba čtyři dávky Pfizeru," uvedla rektorka Danuše Nerudová.

Vakcínou od společností Pfizer a BioNTech se podle Nerudové nechávají očkovat také studenti z Číny, kteří by jinak nevyhověli českým regulím.

Podle Mendelovy univerzity stát u studentů z některých vybraných zemí neakceptuje certifikáty o očkování vakcínami, které jsou v Česku registrované. „Je to opravdu absurdní. Český stát studenty například z Gruzie nebo Zambie do České republiky pozve a dá jim stipendium s bydlením a na druhé straně jim pobyt značně komplikuje. Přitom, kdyby bydleli v soukromí, žádné problémy nemají. Udělené vízum je totiž podmíněné ubytováním na kolejích,“ popsala Nerudová.

Seznam uznaných států

Na Mendelově univerzitě v Brně je aktuálně zhruba 1 600 zahraničních studentů, z toho sedm set Slováků. „Studenti ze zemí Evropské unie nebo USA tyto problémy samozřejmě nemají. Ale jejich kolegové ze zemí jako Gruzie, Ghana, Etiopie nebo Zambie, kteří mají v těle stejnou očkovací látku a certifikát potvrzený navíc i na ambasádě, ano. Stát by měl přistupovat ke všem stejně a podmínky sjednotit,“ míní rektorka.

Na seznamu zemí, ze kterých Česko certifikáty uznává, jsou kromě zemí z EU a USA většinou státy z Jižní Ameriky nebo Asie. Z afrických zemí na seznamu není ani jedna. „Ministerstvo zahraničních věcí dále pracuje na získávání dalších certifikátů a jejich technických parametrů tak, aby mohl být výše uvedený seznam dále rozšiřován," píše ministerstvo zdravotnictví na webu. „Očkování a možnosti jeho uznávání ze zahraničních zemí, což se netýká jen zahraničních studentů, je plně v gesci ministerstva zdravotnictví," řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že ČR uznává očkovací látky s udělenou registrací od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) nebo látky vyrobené v souladu s patentem takových přípravků, které jsou schválené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) pro nouzové použití.

„Druhou, neméně podstatnou část, ale tvoří i potvrzení o očkování, tj. certifikáty, které je nutné pro jejich použití v ČR dálkově ověřit. Řada zemí, mezi nimi i zmíněná Ghana, ale například i Japonsko, takový druh certifikátu zatím nemají. Ministerstvo zdravotnictví proto trvá na tom, aby byly certifikáty opatřeny buď QR kódem, nebo podobným prvkem, prostřednictvím kterého lze věrohodnost očkovacího certifikátu efektivně zkontrolovat," řekla Aneta Kovářová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto StockSnap/Pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, Brno, Česko, očkování, Pfizer, Mendelova univerzita v Brně, Ghana, Danuše Nerudová, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Evropská unie, Světová zdravotnická organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři dávky Pfizeru. ČR zahraničním studentům neuznala vakcinaci, očkují se znovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.