Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ENERGIE A CIVILIZACE – unikátní venkovní výstava, která ukazuje závislost našeho blahobytu a míru bezpečnosti na zdrojích energie

PR článek

Udržitelná budoucnost – téma, na které navazuje již druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem ENERGIE A CIVILIZACE. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna. Výstava potrvá do 17. října 2021. K vidění bude zdarma.

Výstava „Energie a civilizace“, která volně navazuje na expozici „Voda a civilizace“, nechává každého diváka zamyslet se nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit budoucnost. Podle spoluautora a kurátora výstavy Miroslava Bárty lidstvo dosáhlo díky objevování stále nových zdrojů energie dnešní technologické úrovně, která je klíčová i pro zajištění národní bezpečnosti.

Co svět stojí světem, otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategických aspektů fungování jakékoli lidské společnosti nebo civilizace. Dostatek zdrojů je limitujícím faktorem vývoje, životní úrovně i technologií. Dnes je tato otázka ještě zásadnější, a to tím spíš, že se kontrola zdrojů stává globální a může významně narušit geopolitický poměr sil. Stejně tak pokud chceme dosahovat stále vyšší úrovně naší společnosti, musí být starostí každého z nás otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie,“ říká prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., prorektor Univerzity Karlovy v Praze, archeolog a egyptolog.

Energie a civilizace v Brně na poutavých snímcích českých i zahraničních autorů

Město Brno postupně mění své energetické zdroje, aby bylo ekologičtější. V roce 2027 například dokončí Teplárny Brno svůj nejrozsáhlejší investiční projekt přestavby tak, aby maximálně snížily tepelné ztráty v distribuční soustavě a výměníkových stanicích. Dokončená konverze parovodu bude mít stejný efekt, jako by z města zmizelo deset tisíc aut. Pozitivní je také postupná výměna veřejného osvětlení na LED technologii.

Země byla lidem svěřena do péče, aby se o ni starali a v dobrém stavu ji zase předali svým dětem. Ale ne vždy dokázali lidé předat zemi v lepším stavu, než ji sami zdědili. Teď už ale příroda nepočká, musíme co nejdříve najít způsoby výroby energie, které lidem udrží životní úroveň a zároveň nebudou ničit naši planetu. V Brně proto chceme vybudovat virtuální solární elektrárnu, do které se bude moci připojit každý, kdo vyrábí elektřinu z obnovitelných zdrojů. Město Brno chce přispět vlastními 120 střechami. Díky virtuální elektrárně dokážeme zajistit, aby se výroba energie z obnovitelných zdrojů Brňanům skutečně vyplatila,“ říká Mgr. Petr Hladík, 1. náměstek primátorky statutárního města Brna. Více o výstavě se dozvíte na ZDE.

Výstava ukáže typy energií na přehledných schématech a fotografiích od využití ohně přes století páry, průmyslovou revoluci, vynález elektřiny, počátky těžby ropy, využití vodních, větrných i solárních elektráren i atomového jádra. Divák si prohlédne panely věnované geotermální energii, elektromobilitě, umělé inteligenci i městům budoucnosti. Expozice se dotýká i tak aktuálních témat, jako jsou jaderná energetika, role fosilních paliv, datová centra a jejich dopady na životní prostředí i důsledky těžby, jako je devastace přírody a významných ekosystémů. Upozorňuje na nově nastupující zdroje „zelené“ energie, nebo fenomén, kterým je skutečnost, že naše civilizace je vůbec první, která nedokáže většinu z toho, co vyrobí, recyklovat nebo znovu použít ve výrobním procesu, na což naléhavě upozorňuje Miroslav Bárta. 

Ohodnoť článek

Štítky Brno, energie, výstava, civilizace, Miroslav Bárta, Průmyslová revoluce, Petr Hladík, Univerzita Karlova, Teplárny Brno, Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ENERGIE A CIVILIZACE – unikátní venkovní výstava, která ukazuje závislost našeho blahobytu a míru bezpečnosti na zdrojích energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.