Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnští archeologové objevili na trase D55 středověké pohřebiště

Archeologové z Ústavu archeologické památkové péče v Brně (ÚAPP Brno) se věnují bádání na trase nově budované dálnice D55, která povede z Olomouce do Břeclavi. Při jedné z přeložek silnice totiž stavebníci odkryli návrší, jež skrývalo středověké pohřebiště.

K překvapivému nálezu došlo na trase budoucí dálnice na úseku mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku. Při skrývkových pracích odhalili pracovníci místo, jež naši předci před zhruba tisíci lety využívali k ukládání zesnulých. Některé z deseti hrobů, které brněnští archeologové dosud prozkoumali, jsou mělké, a tím pádem časem narušené. Většinou se jedná o pohřbené děti.

„Naopak hroby starších, dospělých jedinců dosahují takové hloubky, že se skelety zachovaly bez poškození. Stav kosterních pozůstatků však není uspokojivý, podložní podmínky působily na kosti velice agresivně,“ řekli k objevu archeologové z ÚAPP Brno. Stav koster ovlivnil také fakt, že v minulosti místem vedl plynovod i sdělovací kabely. Při jejich zavedení ale stavebníci na hroby neupozornili, a pravda tak najevo vyšla až nyní.

Nalezení pohřbení lidé leží na zádech v obdélníkových jamách se zaoblenými rohy, přičemž ženy leží hlavou k západu a muži k východu. „Z dosavadního stavu výzkumu je možné vysledovat, že hroby tvoří určité semknuté skupiny, jiné hroby jsou pak umístěny solitérně ve větší vzdálenosti od centra pohřebiště. Celkový rozsah pohřebiště není zatím znám, čeká se na pokračování zemních prací,“ popsali archeologové.

Společně s lidmi nalezli výzkumníci v hrobech také ženské ozdoby do vlasů, v rovech mužů zase ležely železné nože a další kovové drobnosti. Brněnští odborníci datují některé z odkrytých hrobů do první poloviny 11. století, a to například kvůli denáru Štěpána Uherského, který jeden z nich obsahoval.

Nalezený hrob.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ÚAPP Brno

Štítky pohřebiště, d55, zlínský kraj, archeologové, nález, uherskohradišťsko, Brno, Olomouc, Břeclav, okres Uherské Hradiště, okres Hodonín, Staré Město, Moravský Písek, Štěpán I. Uherský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští archeologové objevili na trase D55 středověké pohřebiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.