Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Automotodrom Brno podal žalobu kvůli padesáti milionům v souvislosti s Grand Prix

Společnost Automotodrom Brno se i nadále dožaduje padesáti milionů korun od spolku, který pořádal v Brně motocyklovou Grand Prix a který je v insolvenci. Z dokumentů zveřejněných v insolvenčním řízení je zjevné, že Automotodrom podal žalobu na určení pravosti nevykonatelných pohledávek v celkové výši přesahující padesát milionů korun. Žaloba směřuje na insolvenčního správce, který firmě u soudu v přezkumném řízení tyto pohledávky popřel.

„Společnost Automotodrom Brno na základě smluv uzavřených se Spolkem pro GP ČR Brno nadále považuje své pohledávky vůči tomuto subjektu za relevantní. Prostřednictvím našeho právního zástupce jsme proto podali incidenční žalobu na určení pravosti pohledávek," uvedl mluvčí Automotodromu Petr Boháč.

Primátorku Brna Markétu Vaňkovou (ODS) tento krok nepřekvapil. „Podání žaloby na určení pravosti nevykonatelných pohledávek jsme samozřejmě očekávali. Jedná se v takových případech o standardní procesní krok," uvedla Vaňková. Dodala, že město uvítalo krok insolvenčního správce, který ve shodě s městem popřel obě pohledávky.

Na podání žaloby upozornila Mladá fronta Dnes. Pohledávky popřel správce i spolek. Týkají se opravy dráhy z předchozích let a pronájmu dráhy za letošek, kdy se závody poprvé po dlouhé době nekonaly. Insolvenční správce Jan Langmeier k popření pohledávek uvedl, že jsou buď promlčené, nebo nerealizované a že má za to, že smlouva k mistrovství v roce 2021 zanikla, protože spolek skončil v konkurzu. Naopak dvě pohledávky týkající se lístků, jednu na víc než půl milionu a druhou zhruba na 600 tisíc korun, Automotodromu uznal.

S pohledávkami se přihlásilo sedmatřicet věřitelů. Jednu podala promotérská společnost Dorna, které má spolek zaplatit sedmadvacet milionů korun za zalistovací poplatek na zisk licence na loňské závody. Další pohledávky má například stát v souvislosti se zdravotními pojišťovnami, sociálním zabezpečením, ale také zaměstnanci spolku, kteří nedostávali výplaty, nebo někteří koncoví uživatelé, kteří nedostali zpět peníze za lístky. Většinu peněz za lístky už vrátilo Turistické informační centrum města Brna.

Grand Prix byla v Brně naposledy loni. Popáté ji pořádal spolek kraje a města, který měl smlouvu na pět ročníků. Kvůli koronaviru se ale jelo bez diváků, proto se spolek s Dornou dohodl na snížení zalistovacího poplatku z více než sto milionů asi na sedmadvacet milionů s tím, že letos se měl jet asi za 160 milionů další ročník i s diváky, kteří mohli uplatnit lístky nakoupené loni.

Dorna ale nakonec požadovala opravu závodní dráhy, na niž si stěžovali jezdci. Podle odhadů by stála kolem sta milionů korun a město ani kraj na ni nemělo peníze. Politikům se také nelíbil fakt, že Dorna plánovala na další ročníky zvýšit zalistovací poplatek zhruba na čtvrt miliardy korun. Proto zastupitelstva Brna i kraje rozhodla, že se letos závody nepojedou a spolek může jít do insolvence.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Automotodrom Brno

Štítky Sport, motorismus, silniční, svět, Brno, 3.VERZE, pohledávka, Masarykův okruh, žaloba, Grand Prix, Markéta Vaňková, peníze, Česko, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Automotodrom Brno podal žalobu kvůli padesáti milionům v souvislosti s Grand Prix  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.