Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Znojmo si na stavbu bazénu vezme úvěr 275 milionů korun na jednadvacet let

Znojmo si na stavbu krytého bazénu v sousedství plovárny v Louce vezme bankovní úvěr 275 milionů korun, který bude splácet jednadvacet let, uvedla mluvčí města Petra Maršounová. Schválili jej zastupitelé. Bazén se začal stavět letos v červenci a hotový má být za dva roky. Nahradí tak již nevyhovující městské lázně z poloviny 60. let minulého století. Celková cena je 350 milionů korun (včetně DPH). Cena se proti dřívějším předpokladům zvyšovala kvůli všeobecně rostoucím cenám materiálů.

Město je aktuálně díky dobrému hospodaření v posledních deseti letech v dobré finanční kondici. Aktuální zadlužení činí 150 milionů korun a částka má být splacená do roku 2031. „Podařilo se nám na patnáct let zafixovat úrokovou sazbu 2,33 procenta. Velmi výhodné podmínky se podařilo získat i díky vypsání veřejné soutěže, přihlásilo se více bankovních domů," uvedl starosta Jakub Malačka (ČSSD).

Největší dluhové zatížení bude město pociťovat v roce 2022 a bude činit dvaačtyřicet procent průměru příjmů za poslední čtyři roky. Podle rozpočtových pravidel pro města nesmí přesáhnout šedesát procent. Malačka také uvedl, že podle odborného posudku by musel přijít státní bankrot, aby byl úvěr pro městské finance ohrožující. Zbývající částku město zaplatí ze svých peněz a také získalo desetimilionovou dotaci od Jihomoravského kraje.

Stavba bazénu je největší novodobou investicí města. Předcházela jí řada i vyostřených debat. Nakonec vzniká osmidráhový plavecký bazén o délce pětadvaceti metrů. Vedle něj bude i relaxační bazén a dětské brouzdaliště se skluzavkou. V patře bude wellness a fitness. Součástí haly bude i kavárna. Díky novému bazénu se výrazně vylepší zázemí jak pro závodní plavání, které má ve městě velkou tradici, tak pro výuku dětí, které se sjíždějí do Znojma i z okolních vesnic. Zároveň bude možné nabídnout dostatečnou kapacitu pro veřejnost.

Zatím není jasné, jaký osud potká městské lázně. O tom budou politici v budoucnu teprve debatovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Survivor/Pixabay.com

Štítky ČR, správa, finance, kondice, stavby, Znojmo, úvěr, bazén, Louka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo si na stavbu bazénu vezme úvěr 275 milionů korun na jednadvacet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.