Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Teplárny Brno doplnily kotelnu fotovoltaikou. Ohřívá vodu pro sídliště

První plynovou kotelnu, která kombinuje využívání plynu s elektřinou z fotovoltaické elektrárny na své střeše, v brněnské městské části Slatina představilo vedení Tepláren Brno. Při slunečném počasí slouží energie ze solárních panelů k ohřívání vody pro několik stovek domácností napojených na kotelnu, řekl při slavnostním otevření generální ředitel tepláren Petr Fajmon.

„Označujeme tuto kotelnu slovem EKOtelna, protože využíváním solární energie snižuje spotřebu zemního plynu, což ve výsledku snižuje emise CO2. V plánu je umístit panely na dalších 118 takových kotelen v celém Brně, celkem bude panely osazeno čtyřiašedesát plynových kotelen a pětapadesát výměníkových stanic," uvedl Fajmon.

Teplárny celkově vlastní 113 blokových kotelen a 68 blokových výměníkových stanic, podmínky pro osazení solárními panely ale splnily pouze některé z nich. „Pro instalaci fotovoltaiky musejí splňovat nejen odpovídající nosnost střešní konstrukce, ale i další parametry. Rozhodující je doba osvitu objektu slunečními paprsky i jeho případné zastínění okolními budovami, nebo vzrostlou zelení," dodal provozní ředitel tepláren Martin Šroubek.

Rekonstrukce kotelny ve Slatině a její doplnění devětasedmdesáti fotovoltaickými panely, bateriovým úložištěm a tepelným čerpadlem přišly teplárny na 3,8 milionu korun. Kvůli nosnosti bylo zapotřebí rekonstruovat i střechu budovy. „Baterie je nabíjena z fotovoltaické elektrárny a elektřinu budeme využívat na zajištění provozu technologie v kotelně. Přebytky jsou dále spotřebovány v tepelném čerpadle, které vyrábí teplou vodu a je napojeno do systému zásobování napojených bytových objektů," uvedl Šroubek. Elektrárna podle něj ohřeje asi polovinu potřebného množství teplé vody. Kromě toho je na budově umístěna takzvaná pomalá dobíjecí stanice elektromobilů.

Úspora na provozních nákladech kotelny bude sto tisíc korun za rok, emise CO2 za rok klesnou asi o pětatřicet tun. Poté, co teplárny osadí všech plánovaných 119 míst, měla by úspora emisí CO2 dosáhnout dokonce 700 tun ročně. Právě snižování emisí je jedním z hlavních důvodů, proč teplárny do fotovoltaických panelů investují. Brno se zavázalo do roku 2030 snížit emise CO2 nejméně o čtyřicet procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárny Brno

Štítky ČR, energie, teplo, ekologie, Teplárny Brno, AUDIO, kotelna, solární panel, oxid uhličitý, Slatina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárny Brno doplnily kotelnu fotovoltaikou. Ohřívá vodu pro sídliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.