Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejvyšší budovu v Česku čeká proměna. Navrhnou ji studenti

Brněnská výšková budova N-Tower, která je se svými 111 metry nejvyšší svého druhu v České republice, letos oslavuje desetileté výročí a při této příležitosti chystá výraznou proměnu objektu. Největší spoluvlastník, jímž je společnost N Tower z investiční skupiny Natland, vyhlásila ideovou architektonickou soutěž ve spolupráci se studenty Ústavu architektury Fakulty stavební brněnského Vysokého učení technického (VUT).

Nový majitel brněnského mrakodrapu, který dříve nesl název AZ-Tower, investoval do zlepšení zázemí už loni. Došlo například na úpravy vnitřních prostor a také kanceláří. I díky změnám, které vyšly na několik milionů korun, přibyli ve výškovém objektu noví nájemníci, a tak je nyní kapacita stoprocentně zaplněna. V budově sídlí české či zahraniční společnosti. Další výrazné novinky na zkvalitnění budou následovat v nejbližší době.

Podle Igora Bruknera, projektového manažera investiční skupiny Natland, jež se zabývá investováním do nemovitostí či finančním servisem, není totiž potenciál budovy zcela využitý. Zmiňuje například plochy střech i další prostory. „Budova takového významu a charakteru se potřebuje přibližovat standardům výškových budov v zahraničí. V N-Tower přibývají noví nájemníci, sídlí tu české i zahraniční společnosti, kterým chceme poskytovat 100% servis, další novinkou je tak třeba plán zelené střechy nad jedním z podlaží s relaxační zónou,“ tvrdí Brukner.

Vyhlásili ideovou soutěž

Vlastník zapojil do návrhu řešení studenty VUT, kteří své nápady přihlásili do architektonické soutěže. Přesvědčit se snaží odbornou porotu, v níž zasedá například i autor návrhu brněnského mrakodrapu Gustav Křivinka, a veřejnost, která může o nejlepších nápadech hlasovat až do 15. září. 

Studenti dostali takřka absolutně volné zadání: zpracování variant plánů na modernizaci, zlepšení a zkrášlení prostor střechy nad 30. nadzemním podlažím, vstupu před budovou a celého foyer, které by následně mohly být využity jako předloha pro realizaci změn,“ popisuje Brukner, podle nějž zatím není jasné, kdy se s možnými úpravami začne.

Hlasování se odehrává na TV Architect, kde je možné hlasovat i si prohlédnout všechny návrhy. Po ukončení hlasování se vyhlásí vítěz soutěže, který získá stáž u známého českého architekta Adama Rujbra a obdrží hodnotné ceny.

Výsledky budou zveřejněny v průběhu měsíce října na slavnostním předávání cen,“ dodává Brukner.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Natland

Štítky Mrakododrap, Brno, Natland, Nemovitosti, Česko, Vysoké učení technické v Brně, Natland Group, Igor Brukner, N Tower, a.s., Gustav Křivinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší budovu v Česku čeká proměna. Navrhnou ji studenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.