Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Začal tisk volebních lístků pro říjnové parlamentní volby, tiskne se nonstop

Tisk 11,5 milionu sad volebních lístků pro nadcházející říjnové parlamentní volby začal dnes dopoledne v tiskárně Walstead Moraviapress v Břeclavi. Tisk potrvá zhruba osm dní, po tuto dobu se tiskne nonstop, řekl generální ředitel firmy Jiří Myšík.

Letos nedošlo žádnému přezkumnému řízení u Nejvyššího správního soudu. V pátek nám ministerstvo vnitra potvrdilo vstupní data, o víkendu jsme pracovali na přípravě tisku. Volebních sad bude 11,5 milionu, protože je třeba počítat s rezervou,“ uvedl.

Volební lístky se tisknou na novinový papír, kterého bude pro parlamentní volby zapotřebí 1000 tun. Do 21. září musí být všechny volební sady rozvezeny na 600 míst v České republice, odkud úřady zajistí jejich doručení voličům.

„Jde o 180 až 200 kamionů, které budou lístky do jednotlivých krajů rozvážet. Obecně jsou parlamentní volby pro nás organizačně středně obtížné. Nejkomplikovanější jsou volby obecní, kde je v každé obci jiná sada volebních lístků,“ dodal Myšík.

I po rozvezení volebních sad na úřady ale zůstanou na několika místech v republice v pohotovosti kurýři, kteří v případě potíží doručí náhradní sady lístků. Pro tiskárnu jsou volby velkou prestižní zakázkou, která ale představuje i velkou zodpovědnost. „Nesmíme se dopustit chyb, vše musí být přesně podle smlouvy s ministerstvem. V opačném případě by některé subjekty mohly výsledky voleb napadnout,“ dodal ředitel tiskárny.

Tiskárna Moraviapress vznikla v roce 1990. Před čtyřmi lety se tiskárna stala součástí britského holdingu Walstead, který koupil rakouskou skupinu Let's Print Holding. Britská skupina před rokem navíc koupila další tiskárenský koncern, a to polský LSC Communications. V loňském roce firma Walstead Moraviapress vykázala tržby 1,29 miliardy korun a čistý zisk 34 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, polygrafie, sněmovna, Břeclav, Walstead Moraviapress, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Ministerstvo vnitra České republiky, Nejvyšší správní soud České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal tisk volebních lístků pro říjnové parlamentní volby, tiskne se nonstop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.