Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Polyfunkční dům v Brně ožívá. Senioři se budou těšit z předškoláků

Začátek školního roku je za dveřmi a a zpět do kolektivu se vrátí i ti nejmenší. Na děti, jež se chystají do školky v brněnských Bohunicích, se však netradičně budou těšit senioři ubytování přímo nad školním zařízením. Dvě generace, nejmladší a nejstarší, se tak budou moci věnovat společným aktivitám a být si nablízku.

Byty nově zkolaudovaného polyfunkčního domu v Bohunicích jsou přizpůsobené přímo pro seniory a hendikepované lidi. Při bydlení za regulované nájemné se mohou těšit i z přítomností malých dětí. Čtrnácti zabydleným seniorům jich bude dělat radost až pětadvacet z nově otevřené mateřské školky ve stejné budově. Propojení dvou generací na jednom místě chce město v budoucnu rozšířit i do dalších městských částí. 

Vzdělání, zábava, pokora

Součástí polyfunkční budovy je také komunitní centrum, jež má sloužit všem generacím nejen pro vzdělávání, ale také pro zpestření dlouhých chvil zábavou. „Komunitní centrum je srdcem budovy a je určené pro všechny, kdo se chtějí setkávat, vzdělávat se nebo se bavit. V Bohunicích máme aktivní klub důchodců, který prostory bude využívat pro své akce. Dveře jsou otevřeny i rodinám nebo mládeži. Vznikl tu velký sál, pořádat se v něm mohou koncerty nebo třeba divadelní představení,“ upřesnil starosta městské části Bohunice Antonín Crha (KDU-ČSL) . 

Z propojení dvou generací na jednom místě těží senioři i děti. Přestože je to první zařízení svého druhu v Brně, v  budoucnu se pravděpodobně rozšíří i do jiných městských částí. „Děti se touto cestou dobře učí pokoře ke starší generaci, ta zase díky nim zůstává déle aktivní. Nové mateřské školy i domy s pečovatelskou službou navíc jsou budovou velmi potřebné, obě služby jsou v současné chvíli kapacitně vytíženo," doplnil náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) .

Společně, ale bezpečně

Byty pro seniory se nacházejí přímo nad školkou. „Přestože bylo nutné rozdělit ji plotem, abychom dodrželi všechna bezpečnostní opatření, navzájem si tu budou senioři s dětmi velmi blízko,“ dodal Hladík. S projektem jsou spokojení také budoucí malí předškoláci a jejich rodiče. „Bude to naše budoucí školička, tak to jdeme dceři ukázat, aby se mohla seznámit. Vypadá to, že se jí tady líbí a mně se líbí nápad společného propojení s komunitním centrem," řekla o nově vybudované mateřské škole obyvatelka Bohunic Ivana Konečná.

Město Brno s projektem již veřejnost v minulosti seznámilo několikrát. Lidé se mohli s polyfunkčním domem seznámit například při jeho kolaudaci, kterou provázela primátorka Markéta Vaňková (ODS), či náměstek Jiří Oliva (ČSSD). Drbna o projektu informovala již dříve. Článek naleznete zde.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky senioři, Brno-Bohunice, mateřská škola, dům, Brno, městská část, Petr Hladík, KDU-ČSL, Markéta Vaňková, Jiří Oliva, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Mitev

Přál bych panu Hladíkovi, aby bydlel poblíž dětského hřiště. Myslím, že by velmi rychle změnil názor na blízkost dětí. Proč jsou proboha všichni lidovci takoví blbci.

Úterý, 31. srpna 2021, 00:40Odpovědět

Polyfunkční dům v Brně ožívá. Senioři se budou těšit z předškoláků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.