Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Výrovicích je podle hygieniků voda nevhodná ke koupání

Na přírodním koupališti ve Výrovicích na Znojemsku se zhoršila kvalita vody. Vyplývá to z webu krajské hygienické stanice, která sleduje dvacítku nejvíce navštěvovaných přírodních koupališť. Situace se naopak zlepšila ve vodní nádrži Letovice, kde byla před týdnem voda nevhodná ke koupání, nyní má jen horší kvalitu.

Hygienici varují před koupáním ve vodě ve Výrovicích kde se zhoršila kvalita vody. Na pěti úrovních hodnotící stupnice, přičemž pátý znamemená nejhorší kvalitu vody, se nádrž pohybuje na čtvrtém stupni. Voda je tedy ke koupání nevhodná. Důvodem je překročení limitu přítomných sinic a chlorofylu. Průhlednost vody je ve Výrovicích, jež se nacházejí asi dvanáct kilometrů od Znojma, menší než jeden metr.

Kvalitu vod ovlivňuje počasí, horko i průtok vody. Horší jakost vody, ve které se ale stále dá koupat, je v rybníku Suchý, v Letovicích a Palavě na Blanensku, ale také na Brněnské přehradě na všech pěti koupalištích, a to Rakovec, Rokle, Kozí horka, Sokolské koupaliště a Osada.

Ideální podmínky pro koupání panují podle hygieniků v přírodním jezírku Wellness Infinit Maximus v Brně, v přírodním koupacím biotopu v Brně-jihu, v Kovalovicích a Oslavanech na Brněnsku, v Janičově vrchu v Mikulově a na Nových Mlýnech na Břeclavsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku i v Lulči na Vyškovsku.

Hygienici provádějí měření sami, nebo jim výsledky rozborů posílají provozovatelé koupališť případně jiné organizace jako třeba Povodí Moravy. Lidé pak informace najdou u koupališť na informačních tabulích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rekreační areál Výr

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihomoravský, Výrovice, koupání, Letovice, Krajská hygienická stanice, okres Znojmo, Znojmo, Povodí Moravy (státní podnik), okres Blansko, Brněnská přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Výrovicích je podle hygieniků voda nevhodná ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.