Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zmodernizovaná čistička vody lépe ochrání řeku i národní park

Čistička odpadních vod ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku se dočkala modernizace, což významně přispěje k ochraně životního prostředí v Národním parku Podyjí i jeho okolí. Modernizace trvala více než rok, nyní zařízení funguje ve zkušebním režimu. Oprava stála několik desítek milionů korun.

Práce trvaly od loňského března do června tohoto roku. Nyní vodohospodáři zahájili zkušební provoz, který potrvá rok. „Původní čistička z roku 1995 už nevyhovovala současným požadavkům. Měla řadu technických nedostatků a tím vznikaly i rizikové situace. Její modernizace byla tedy nutná kvůli ochraně přírody Národního parku Podyjí,“ popsal Luděk Müller tajemník svazku obcí Vodovodů a kanalizací Znojemsko, který opravu inicioval.

Modernizace čističky byla podle stavařů náročná. V době oprav ji bylo třeba udržet v chodu, aby mohla dál plnit svoji funkci. „Rekonstruovat je vždy složitější než stavět na zelené louce. Tady o to víc, že čistička byla v provozu. Hodně proto záleželo na přípravě a realizaci jednotlivých stavebních objektů, aby na sebe plynule navazovaly a provoz čističky nebyl ohrožen,“ uvedl Petr Sokola stavbyvedoucí závodu Dopravní stavby Morava, oblast Hodonín společnosti SWIETELSKY stavební. 

Důvodem přestavby byla zejména snaha zkvalitnit čistění, díky čemuž se zlepší ochrana vodních toků v okolí, zejména pak řeky Dyje. Přestavba celkově vyšla na 55 milionů korun. Více než 16 miliony korun přispěl Fond soudržnosti Evropské unie, další milion a půl přispěl Jihomoravský kraj. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Swietelsky stavební

Štítky Čistička odpadních vod, Podyjí, oprava, okres Znojmo, Národní park Podyjí, Vranov nad Dyjí, Evropská unie, Petr Sokol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmodernizovaná čistička vody lépe ochrání řeku i národní park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.