Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vydry i lišky se naučily používat bezpečné tunely pod silnicí

Pod nově opravenou silnicí u vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku vznikly speciální propustky, které nabízejí úkryt a bezpečnou cestu zvířatům. Podchody chránící před auty se brzy naučily využívat kachny, vydry i lišky.

Zvířecí cesty pod komunikací vznikly při budování cyklostezky u silnice I/52 vedoucí mezi horní a střední nádrží vodního díla Nové Mlýny. Slouží například zvláště chráněným vydrám říčním, jichž na silnicích ročně zahynou desítky. Instalované fotopasti zachytily také další návštěvníky nových podchodů, například i lišky. 

Hlavními ohrožujícími faktory je pro zvířata právě provoz na silnicích, nelegální lov a degradace jejich prostředí. Až dosud vydry kvůli dopravním kolizím nejčastěji umíraly právě v lokalitě u Nových Mlýnů. Smutnou statistiku by měly změnit právě nové propustky, díky nimž zvířata silnici bezpečně podejdou. Rozdíl v úhynu živočichů před a po zbudování podchodů vyhodnotí vznikající statistika.

Podchody pro zvířata vznikly v lokalitě celkem tři, jeden větší na jižním konci hráze a dva menší ve střední části. „Budování suchých tunelů pod silnicí je v dnešní době standardním způsobem snižování úhynu zvířat na silnicích. Daný případ je však unikátní tím, že živočichové jsou k propustkům naváděni pomocí kolmé betonové stěny, která vede podél celé cyklostezky,“ vysvětlil náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

Propustky kontrolují nainstalované fotopasti, které odhalily, že si zvířata nový systém rychle osvojila. Cestu pod silnicí využívají totiž také kuny, ježci či domácí kočky. „A propustek překvapivě posloužil i ptákům, prošla jím kachna divoká s mláďaty,“ dodal Doubec.

Ohodnoť článek

Foto Krajský úřad Jihomoravského kraje | Zdroj Krajský úřad Jihomoravského kraje

Štítky propustky, zvířata, příroda, ochrana, Nové Mlýny, silnice, okres Břeclav, tunel, Lukáš Dubec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydry i lišky se naučily používat bezpečné tunely pod silnicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.