Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tornádo v Hodoníně způsobilo městu škody za sto milionů, nejvíc na škole a hale

Červnové tornádo způsobila na městském majetku v Hodoníně škody přesahující 100 milionů korun. Nejvíce poškodil Základní školu U červených domků a atletickou halu, zničený je i lesopark. Uvedl to místostarosta Hodonína Petr Buráň (za Svobodní a Piráti). Poničený domov seniorů S-centrum je v majetku kraje, škody na něm přesáhly 470 milionů korun.

Pořád jde o předběžný odhad škody, stále se upřesňuje. Nejhůře je na tom základní škola, tam se snažíme s opravami postupovat co nejrychleji, aby děti mohly 1. září nastoupit do školy. Je poškozená střecha a do budovy zateklo, je tak potřeba spravit sádrokartonové podhledy, osvětlení a vše s tím spojené,“ uvedl Buráň.

Také atletická hala potřebuje opravit střechu, ale také podlahu. Město na opravu shání firmy, problémem je ale nedostatek stavebního materiálu jako jsou například dřevěné trámy na krovy.

Kromě budov tornádo silně poškodilo i veřejná prostranství, nejvíce národní přírodní památku Hodonínská Dúbrava. „Průzkum ohledně stavu stromů tam stále pokračuje, škody tam ještě nejsou vyčíslené, ale obnova potrvá roky. Jedním z důvodů je i to, že počet sazenic není neomezený,“ poznamenal místostarosta.

Město momentálně čerpá peníze z pojistného, podporu ze strany kraje. „Stát na obnovu veřejného majetku vyčlenil 400 milionů korun, podle odhadů škod ale ve všech postižených obcích škody tuto sumu překročí,“ dodal Buráň.

Tornádo na 26 kilometrů dlouhém území na konci června zničilo přes 1200 domů, více než 180 z nich muselo být strženo. Zemřelo při něm šest lidí, desítky dalších byly zraněny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Hodonín, Tornádo, Škody, Rekonstrukce, Česká pirátská strana, Dúbrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tornádo v Hodoníně způsobilo městu škody za sto milionů, nejvíc na škole a hale  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.