Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prodej bytů v Brně raketově stoupl i přes vysoké ceny

Kupující bytů v Brně ve druhém čtvrtletí letošního roku nezastavily ani vysoké ceny za nemovitosti. Rekordní počet prodaných jednotek přičítají odborníci poslední možnosti sjednání výhodných úvěrů. Cena za metr čtvereční momentálně nabízených bytů se vyšplhala na 113 tisíc korun.

V Brně se od dubna do června letošního roku prodalo více bytů než za předchozí dvě čtvrtletí dohromady. Zájemci si jich v moravské metropoli koupili celkem 503. Srovnatelný prodej zaznamenali stavitelé naposledy roku 2016, kdy se ceny nemovitostí pohybovaly výrazně níže než dnes, a to až o polovinu. 

„Kupující se snaží využít posledních příležitostí ke sjednání výhodných úvěrů s cenou pod dvě procenta. V posledních třech měsících také došlo k hromadnému uzavírání obchodních transakcí u několika developerských projektů,“ vysvětlil situaci výkonný ředitel společnosti Trikaya, jež podniká v oblasti výstavby, Alexej Veselý.

Momentálně je v Brně v nabídce 449 bytů, z nichž téměř polovinu tvoří garsonky. Právě u jednopokojových jednotek postřehli prodejci nejvyšší poptávku. Lidé do garsonek nejraději investují kvůli výhodnému hrubému výnosu z nájmu, který se v průměru pohybuje okolo 3,9 procent. 

113 tisíc korun za metr čtvereční

Poptávka stoupá i přes to, že ceny za byty v Brně stále rostou a podle odborníků se jejich pokles očekávat nedá. Celkem dvě třetiny momentálně nabízených bytů se nacházejí v městské části Brno-střed. Jejich hodnota za metr čtvereční se vyšplhala na 113 tisíc korun. S nynějšími cenami by člověk s průměrným brněnským platem šetřil na 53 metrů čtverečních velký byt téměř dvanáct let. 

„I kdyby se zrychlil průběh povolovacích procesů, rozšířila se nabídka bytů a ceny díky tomu poklesly, v posledním roce bylo zdražování natolik raketové, že nelze očekávat návrat cen na úroveň, jaká byla například před rokem,“ popsal obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich.

Situaci, která pomalu, ale jistě způsobuje odliv určitých skupin za hranice Brna, začalo město řešit stavbou vlastních bytů. Za poslední rok v Brně přibylo 220 městských bytů, které slouží specifickým skupinám obyvatel, jako jsou nízkopříjmové domácnosti, senioři a lidé se zdravotním postižením nebo mladé rodiny. Většina zájemců o nové bydlení se ale stále musí uchylovat k pronájmům nebo dojíždění z okolních obcí, v nichž jsou ceny za bydlení přívětivější.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Městská část Brno-jih

Štítky bydlení, byty, prodej, Brno, statistika, metr čtvereční

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej bytů v Brně raketově stoupl i přes vysoké ceny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.