Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děti z Hrušek a Moravské Nové Vsi budou dočasně chodit do škol v okolních obcích

Děti z tornádem postižených Hrušek a Moravské Nové Vsi budou dočasně chodit do škol v okolních obcích, děti v Mikulčicích a Lužicích nastoupí do škol a školek jako obvykle. Vyplynulo to z dnešního jednání se starosty, uvedla v tiskové zprávě krajská mluvčí Alena Knotková. Starostové se na jednání zabývali i pomocí dobrovolníků a dalšími záležitostmi.

V Hruškách a Moravské Nové Vsi se aktuálně zabývají náhradními možnostmi, kam kvůli poškození školních budov děti umístit. „Děti budou mít kam chodit. Domlouvají se dočasné varianty v okolních obcích, včetně dopravy. Dojíždění by mělo být asi jen na dva až tři měsíce, odhadem do listopadu," uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Plyn a elektřinu už mají téměř všichni, zbývá dokončit několik přípojek v Hruškách a Mikulčicích. „Zatím je to provizorní, obratem se začne pracovat na standardním připojení, které se dá do země. To potrvá určitě do konce příštího roku," uvedl hejtman.

V obcích jsou stále zapotřebí i dobrovolníci. Starostové se podle Knotkové shodli na tom, že by uvítali spíš jednodenní pomocníky, bez potřeby noclehu. K přenocování mohou zájemci stále využít vlak v Hruškách, odkud je autobusy rozvážejí do obcí. Po víkendu kraj končí s proplácením jídel. „Dobrovolníků už tam tolik není, téměř všichni už mají energie a bohužel se to dostává do fáze, kdy tam chodí i lidé, co nebyli zasažení ani nijak nepomáhají, jenom proto, že je jídlo zadarmo. Fungují už i hospody, kam si ti, co nevaří doma, můžou zajít," uvedl Grolich.

Na twitteru hejtman uvedl, že pomoc rodinám, které nejsou schopné si opravu střechu zajistit nebo zorganizovat, nabízí organizace Člověk v tísni. „Má zmapované, kde se to nezvládá, a posílá tam partu řemeslníků, kteří pomůžou, a rovnou je zaplatí. Jestli se takhle opraví pár desítek střech, tak úplně super," uvedl Grolich.

Armáda bude v místě podle Knotkové pomáhat do 6. srpna. Aktuálně především s převážením lokálních skládek na velké, které si v dalším týdnu přeberou soukromé firmy, vybrané v soutěži. V terénu stále dohlížejí i policisté.

Knotková uvedla, že Český červený kříž začal vyplácet příspěvek ve výši 5000 korun na posudek pro účely čerpání státní dotace na obnovu bydlení. Příspěvek v hotovosti bude vyplácet přímo v obcích. Termíny a místa výplaty budou v obcích předem oznámeny. Každé postižené domácnosti dá 5000 korun, jejich seznamy má nezisková organizace od starostů.

Tornádo poničilo v lokalitě u Hodonína poslední červnový čtvrtek kolem 1200 domů, šest lidí zemřelo. Celkové škody se odhadují zhruba na 15 miliard korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, neštěstí, počasí, správa, školy, Jihomoravský, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Jan Grolich, Lužice, KDU-ČSL, Člověk v tísni, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z Hrušek a Moravské Nové Vsi budou dočasně chodit do škol v okolních obcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.