Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Škody po tornádu mohou vyšplhat na 15 miliard. Zasažené obce nyní tíží odpad

Po červnovém řádění tornáda, které se prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem, zůstalo v postižených obcích více než 200 tisíc tun odpadu, který je třeba odklidit. Celkové škody, jež přírodní katastrofa napáchala, se mohou podle odhadů vyšplhat až na 15 miliard korun.

Zítra uplyne měsíc od chvíle, kdy se Břeclavskem a Hodonínskem prohnala bouře s krupobitím a tornádem o rychlosti zhruba 300 kilometrů, které za sebou zanechaly šest obětí a 1200 poničených domů. Mezi nejzasaženějšími obcemi byla Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a také Hodonín.

Celkové způsobené škody se dle odhadů pohybují okolo 15 miliard. V dosud provedených posudcích stojí, že škody na majetku Jihomoravského kraje vyšplhaly do výše 800 milionů korun, na obecním majetku jde o 721 milionů. Poškozeno bylo mimo jiné čtrnáct krajských objektů a asi sto obecních. 

210 tisíc tun odpadu

Řádění přírody za sebou zanechalo také velké množství odpadu. V pěti obcích postižených tornádem a v jejich okolí zůstalo po likvidačních a demoličních pracích asi 210 tisíc tun odpadu. Jeho likvidace bude stát téměř 300 milionů korun. „Rozsah škod byl obrovský. Vzniklý odpad při odstraňování staveb a porostů jsme museli prozatímně ukládat na třech provizorních skladových deponiích – Moravská Nová Ves, Mikulčice a Hodonín," uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). 

Každá obec odpad likviduje na své náklady, vzhledem k jeho množství je ale nemožné odklizení z rozpočtů zaplatit. Ministerstvo životního prostředí proto vypsalo výzvu adresovanou krajům k předkládání žádostí o dotace. Krajští radní dnes rozhodli o výběru zpracovatele odpadu a také o podání žádosti o poskytnutí podpory 285 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, neštěstí, počasí, odpady, Jihomoravský, bouře, tornádo, odpad, okres Hodonín, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hodonín, Lužice, Jan Grolich, KDU-ČSL, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škody po tornádu mohou vyšplhat na 15 miliard. Zasažené obce nyní tíží odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.