Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Masarykův onkologický ústav postaví nová pracoviště za miliardu korun

Pacientů s onkologickým onemocněním různého druhu v České republice pořád přibývá. Ke snížení počtu lidí umírajících na rakovinu je důležitá nejen prevence, ale také podpůrná léčba a edukace. V prostorách areálu brněnského Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) proto vzniknou nová pracoviště.

Do příštího března vyroste v areálu MOÚ nový stacionář pro ambulantní podávání protinádorové léčby, centrum paliativní medicíny a bronchoskopické centrum za 100 milionů korun. Do roku 2026 investuje MOÚ další miliardu korun z Národního fondu obnovy ČR do vzniku a rozvoje Centra onkologické prevence a inovativní podpůrné léčby. V Brně tak vznikne nejmodernější pracoviště pro léčbu onkologických pacientů v České republice. 

Budoucnost onkologie je v prevenci

Masarykův onkologický ústav je podle ředitele Marka Svobody již od svého založení roku 1935 průkopníkem nových metod a postupů v diagnostice a léčbě nádorových onemocnění. Právě proto je současným cílem vybudovaní Centra onkologické prevence a centra inovativní a podpůrné péče. „Může to znít paradoxně, ale já budoucnost onkologie vidím zejména v prevenci. Jedná se především o prevenci vzniku nádorů, ale také o prevenci jejich návratů, která může pomoct včas zachytit onkologické onemocnění a pomoci tak k jejich úspěšné léčbě," řekl ředitel. 

Centrum onkologické prevence Masarykova onkologického ústavu má dlouhodobě zavedený jeden z nejkomplexnějších programů v Česku. „Cílem vybudování nového centra onkologické prevence je navýšit kapacity všech programů prevence o třicet procent a soustředit je do jednoho místa, areálu bývalé transfúzní stanice na ulici Tomešova. V současné době provádíme kolem padesáti tisíc preventivních onkologických vyšetření ročně," dodal Svoboda. 

Osmdesát tisíc nemocných ročně

Každý rok u nás rakovinou onemocní osmdesát tisíc lidí a sedmadvacet tisíc pacientů na nemoc zemře. „Výhledy jsou bohužel takové, že do roku 2035 bude rakovina největší příčinou úmrtí v Česku. Proto chceme našim občanům poskytnout nejlepší péči a technologie," řekl k plánovanému rozšíření brněnského onkologického ústavu premiér Andrej Babiš (ANO). 

K dostavbě dalších center Masarykova onkologického ústavu se vyjádřil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). „Onkologie je skutečnou prioritou, zejména v post covidovém období, jež zbrzdilo možnost prevence. Dnes již máme programy na odhalování karcinomu děložního čípku či prsu. Do příštího roku ale chceme zajistit  program pro odhalování rakoviny plicí," popsal. Rakovina plic bývá zákeřná a často k jejímu odhalení dojde až ve čtvrtém stádiu nemoci.

Vyroste nový parkovací dům 

V areálu MOÚ se již léta potýkají s nedostatkem parkovacích míst, to by se mělo s rozšířením pracovišť změnit. „Parkování trápí zejména zaměstnance, ale také pacienty. Před několika měsíci jsme mírně navýšili kapacitu parkovacích míst na úrovni města. Ideu o postavení nového parkovacího domu s dvěma sty parkovacími místy s ředitelem Svobodou momentálně projednáváme," řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). U ústavu vyroste také nová socha Lucie Bakešové, jejíž myšlenka se stala prvním impulzem ke vzniku onkologického centra.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky onkologie, prevence, Masarykův onkologický ústav, zdraví, rakovina, léčba, Česko, Brno, ANO 2011, Andrej Babiš, Adam Vojtěch, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykův onkologický ústav postaví nová pracoviště za miliardu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.