Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči v obcích postižených tornádem končí, z místa odjíždějí

Hasiči v obcích postižených tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku skončili s likvidačními pracemi, z oblasti odjíždějí. Konvoj těžké techniky odjel včera odpoledne, několik desítek jihomoravských hasičů bude postupně odjíždět ještě dnes. Na místě ještě zůstává armáda a policie.

Z Mikulčic odpoledne odjel konvoj záchranného útvaru hasičů z Hlučína, Zbirohu i Jihlavy, šlo o zbývajících 35 kusů těžké techniky. Za doprovodu policie vyrazil po D2 směr Brno. Za 27 dní se v devíti rotacích v místě mimořádné události prostřídalo 150 příslušníků záchranného útvaru s 92 kusy techniky, včetně té přepravní.

Celkový počet odpracovaných hodin při pracovní době 16 hodin/den se vyšplhal až na bezmála 20.000 hodin. Na místě jsme po celou dobu prováděli záchranné a likvidační práce, jejichž součástí byly i demolice 84 staticky narušených objektů. Konkrétně se jednalo o činnosti jako zprůjezdnění komunikací, strhávání nebezpečných částí budov a konstrukcí, likvidace a odvoz sutin a dalšího materiálu, odstraňování padlých stromů a pilařské práce,“ uvedla mluvčí útvaru Jana Urbancová.

V místě bude zůstávat ještě do čtyřiceti jihomoravských hasičů. Kvůli organizačním záležitostem, balení a podobně, odjedou postupně, a to i ve čtvrtek. Tornádo oblast u Hodonína, především obce Lužice, Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a část Hodonína, poničilo poslední červnový čtvrtek. První dny v místě pomáhalo denně kolem 1000 hasičů, jejich počet postupně klesal.

Ředitel hasičů Jiří Pelikán na začátku týdne uvedl, že likvidační práce hasičů v místě tento týden končí, odjezd hasičů byl naplánován na středu nebo na čtvrtek. Mandát hasičů se vztahoval na záchranné a likvidační práce. Záchranné práce začaly hned po po tornádu, hasiči je ukončili v odpoledních hodinách den poté. Následné se zaměřili na pomoc s likvidací následků živelní pohromy.

Tornádo poničilo v několika obcích asi 1200 domů, bezmála 200 jich bylo určeno k demolici. Z toho osm desítek řídili přímo hasiči, zbytek lidé zvládli svépomocí. Tento týden hasičům zbývalo zbourat ještě několik objektů v Hodoníně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky Hasiči, Jmk, tornádo, Likvidace, Mikulčice, okres Břeclav, okres Hodonín, Hodonín, Brno, Jihlava, Hlučín, Zbiroh, Jiří Pelikán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v obcích postižených tornádem končí, z místa odjíždějí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.