Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mléčný dezert Kunín Pohár obsahuje pesticid. Výrobce jej stahuje z prodeje

Téměř 400 tisíc kusů mléčného dezertu Kunín Pohár stahuje společnost Lactalis.cz, pod kterou spadají mlékarny Kunín a Klatovy, z trhu. Důvodem je pesticid, který má výrobek podle Státní veterinární správy obsahovat. Lidé by ho neměli konzumovat a v případě, že mají dezert s konkrétním datem výroby doma, mohou ho vrátit v místě nákupu.

Mléčný dezert Kunín Pohár má podle Státní veterinární správy obsahovat stopové množství etylenoxidu. Tento pesticid se podle inspektorů SVS dostal do přídatné látky a není v Evropské unii povolen. V některých třetích zemích se má používat pro regulaci zrání. 

„Etylenoxid je velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky, a tudíž není ani hodnotitelná s ohledem na rizika pro zdraví a žádná hladina není pro člověka bezpečná. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit,“ uvedli veterináři v tiskové zprávě. O přítomnosti pesticidu se dozvěděli díky systému rychlého varování RASFF.

Stažení výrobku měl podle SVS zahájit sám výrobce z vlastního rozhodnutí. Jde celkem o 385 tisíc kusů mléčného dezertu s příchutí čokoláda, jahoda, borůvka a meruňka a datem spotřeby 21.,22.,23., 27., 28. a 29. července. „Jedná se o preventivní akci a zdraví spotřebitelů není ohroženo. Ostatní šarže ani další výrobky v našem sortimentu nejsou tímto problémem absolutně ovlivněny,“ uvedla Jana Ovčáčková, ředitelka kvality Lactalis CZ. 

„Doporučujeme výrobky s uvedeným datem spotřeby nekonzumovat a vrátit v místě prodeje. Zde bude vrácena kupní cena i bez předložení pokladního dokladu,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SVS

Štítky Státní veterinární správa, mléčný dezert, Kunín Pohár, pesticidy, dezert, Kunín, pesticid, Státní veterinární správa České republiky, Klatovy, Evropská unie, Lactalis CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mléčný dezert Kunín Pohár obsahuje pesticid. Výrobce jej stahuje z prodeje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.