Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zoo Hodonín otevře, až skončí likvidace škod na sídlišti Bažantnice

Návštěvníci se do Zoo Hodonín, jejíž část poničilo na konci června tornádo, zatím vrátit nemohou. Důvodem ale nejsou vážné škody v zoologické zahradě, ale v jejím okolí, konkrétně na sídlišti Bažantnice. Zoo je z 99 procent na návrat lidí připravena, řekl dnes ČTK její ředitel Martin Krug.

„Obecně byla zoo méně poničená než útulek pro opuštěná zvířata, který také provozujeme. Útulek z velké části neexistuje, odnesl to hodně právě na budovách, jejich část nyní prochází demolicí. V zoologické zahradě poškodilo tornádo hlavně altánek, přístřešek a střechu a jednu nosnou zeď na akváriích. Naštěstí nedošlo k větším škodám, kvůli nimž by bylo třeba převážet zvířata," uvedl ředitel.

V útulku byla v okamžiku, kdy přišlo tornádo, desítka psů. Část z nich se podařilo umístit do rodin, o zbylé se stará spřátelený útulek v Bulharech na Břeclavsku, vedení zoo ale hledá jiné řešení, protože jeho kapacity nestačí.

Samotná zoo je s výjimkou akvária v podstatě připravená k otevření, přesto se do ní lidé ještě nepodívají. „Na sídlišti Bažantnice a na parkovišti, které slouží pro návštěvníky, ještě není bezpečno, protože tam stále pokračují práce na odstraňování škod po tornádu. Zoo je z 99 procent připravená otevřít, teď to ale záleží na postupu prací v jejím okolí. Čekáme, až nám hasiči řeknou, že je bezpečné do oblasti pustit veřejnost," řekl Martin Krug.

Kromě plánování oprav působí vedení zoo potíže nezodpovědní lidé, kteří se snaží v různé denní doby přelézat plot a na vlastní pěst se do areálu zoologické zahrady dostat. „Chtěli bychom na ně apelovat, aby hrozící nebezpečí nebrali na lehkou váhu a nesnažili se do areálu dostat do doby, než bude oficiálně otevřená," požádal veřejnost ředitel.

Tornádo se několika obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku prohnalo 24. června večer, poškodilo nebo zcela zničilo přes 1200 domů, více než 180 z nich bude muset být strženo. Zranily se desítky lidí a šest lidí zemřelo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Zoo Hodonín

Štítky ČR, příroda, počasí, neštěstí, zoo, Hodonín, FOTO, sídliště, bažantnice, Zoologická zahrada Hodonín, tornádo, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Hodonín otevře, až skončí likvidace škod na sídlišti Bažantnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.