Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Lužicích po tornádu skončily likvidační i demoliční práce

V Lužicích na Hodonínsku končí likvidační práce po tornádu. Hasiči místo dnes předají obci. Ke konci se chýlí i práce v Hruškách na Břeclavsku, kde hasiči čekají na dokončení několika demolic. Předání obce očekávají během několika dní. Po jednání krizového štábu to dnes uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Ze 187 nařízených demolic v oblasti postižené před dvěma týdny tornádem hasiči strhli 26 domů, zbývá jim jich zhruba přes 40. Zbytek si zajišťují majitelé sami.

„V Lužicích je hotovo, demoliční i likvidační práce včetně odvozu suti jsou hotové, dnes si to vedení obce se zástupci hasičů budou předávat," uvedl Grolich. Demoliční i likvidační práce finišují i v Hruškách, hasiči podle Pelikána v obci čekají ještě na dokončení několika demolic. Likvidační a demoliční práce stále pokračují v hodonínském Pánově, v Moravské Nové Vsi a v Mikulčicích.

Mění se výdej materiálu zdarma. V obcích dosud podle hejtmana fungovala výdejní místa živelně, nebylo zřetelné, kdo si bere co a zda toho tolik potřebuje. „Domluvili jsme se, že od zítřejšího dne bude jedno centrální místo v Moravských naftových dolech," uvedl hejtman. Tam si budou moci zájemci materiál vyzvednout na základě potvrzení obce. Ve skladu bude pomáhat i armáda, která bude schopna lidem patřičný materiál i zavézt.

Mění se i systém skládkování. Odpad se bude z meziskládek zavážet už jen na skládky v Hruškách a v Hodoníně, skládku u Mikulčic hasiči uzavřeli. Podle Pelikána tam mají přístup už jen drobné náklady od tamních obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, počasí, neštěstí, Jihomoravský, AUDIO, Lužice, tornádo, demolice, Jiří Pelikán, Jan Grolich, KDU-ČSL, okres Břeclav, okres Hodonín, materiál, Mikulčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lužicích po tornádu skončily likvidační i demoliční práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.