Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci z Brna se podílejí na obsahu aplikace, která napomůže rozvoji lázeňství

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) se podílejí na středoevropském výzkumu, který se zaměřuje na rozvoj lázeňství. Dojde na vytvoření speciálního interaktivního nástroje s uloženými daty o jednotlivých lázeňských lokalitách, který ukáže, s jakými náklady a problémy je třeba počítat.

Cílem vědců, kteří se zabývají rozvojem lázeňství, je zlepšení ochrany minerálních vod, ovzduší, rašelinišť a přírody v lázeňských lokalitách. Do projektu se zapojilo celkem deset lázeňských regionů z Česka, Chorvatska, Polska, Maďarska, Rakouska, Itálie i Slovinska. Zapojily se také různorodé instituce od rozvojových agentur až po obce a města.

V různých evropských zemích vnímá veřejnost lázeňství odlišným způsobem. Zatímco u nás se k lázním pojí i promenády a rozsáhlé relaxační parky, například v Maďarsku se mnohem více soustředí na samotné procedury. Právě výměna takových zkušeností mezi regiony napomůže například k vytvoření speciálního mezinárodního interaktivního nástroje využitelného při managementu léčivých zdrojů. 

„Do systému se již při plánování rozšíření kapacit lázní vloží data o dané lokalitě, a to od vydatnosti pramenů léčivých minerálních vod, až po ubytovací kapacitu budoucího zařízení. Aplikace pak chytře poukáže i na další náklady, s nimiž je nutné počítat, a to v souvislosti s celkovou infrastrukturou. Jinými slovy se díky ní předejde tomu, aby se dodatečně a komplikovaně za provozu musely řešit nečekané potíže," uvedl Pavel Ptáček z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU.

V každé ze zemí odborníci analyzují stav lázeňství v jednom z modelových území. V Česku je to oblast Jeseníků, kde se nacházejí lázně Karlova Studánka, Bludov a Velké Losiny.  „Česko má v této oblasti co nabídnout. Jeho silnou stránkou je to, že má dobře nastavený systém vzájemně provázaných opatření v souvislosti s rozvojem lázeňství i ochranou minerálních vod. Ty jsou velmi dobře chráněny před poškozením či zničením. Na druhé straně musíme v některých oblastech sami na sobě ještě zapracovat," dodal Ptáček.

Ohodnoť článek

Foto MENDELU

Štítky lázně, evropa, Česko, rozvoj, aplikace, Mendelova univerzita v Brně, Brno, minerální voda, Maďarsko, Itálie, Polsko, Rakousko, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna se podílejí na obsahu aplikace, která napomůže rozvoji lázeňství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.