Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Helma může zachránit život, apelovali policisté na cyklisty

Cyklisté, kteří si dnes vyjeli na projížďku do brněnského parku Anthropos, si mohli zopakovat základy dopravní výchovy. V místě se totiž objevili odborníci z Týmu silniční bezpečnosti společně s jihomoravskými policisty kolařům domlouvali, aby při jízdě nezapomínali na helmu.

Policisté a členové týmu silniční bezpečnosti dnes celý den zastavovali cyklisty v okolí brněnského Anthroposu a upozorňovali je na nedostatečnou výbavu kola nebo chybějící helmu. Přilba je v Česku povinná pro cyklisty do osmnácti let, doporučená je však všem bez rozdílu věku. „Cyklisté se nemusí ničeho bát, akce má preventivní charakter, takže od nás nedostanou žádné pokuty za chybějící výbavu. Přesto bychom byli rádi, kdyby si z našich rad něco odnesli,“ popsala členka Týmu silniční bezpečnosti Milada Bláhová k projektu s názvem-Na kole jen s přilbou.

Přilba zachrání život

V loňském roce zemřelo v Česku čtyřicet cyklistů. Zhruba sedmdesát procent z nich podle údajů odborníků nemělo při nehodě nasazenou helmu. „Procentuální vyjádření usmrcených cyklistů za rok 2020 ukazuje na vážný problém. Téměř 30 lidí se mohlo z vyjížďky vrátit ke svým blízkým, kdyby měli na hlavě přilbu. Rozhodující by rozhodně neměla být otázka, zda je přilba pro dospělého cyklistu povinná. Nikdo z tří desítek usmrcených cyklistů nebyl mladší 18 let,“ uvedl už dříve ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Důležitá je také povinná výbavu kolařů, kterou mnozí zanedbávají. „Součástí povinné výbavy jízdního kola jsou funkční brzdy. Cyklisti, kteří vyjíždějí na silnici musí mít navíc připevněny odrazky, a to vepředu a vzadu na kole, na šlapátkách a ve výpletu kola. Bez této výbavy by cyklisti vůbec neměli vyjíždět. Mnoho z nich to však ignoruje,“ doplnila Bláhová.

Některé cyklisty informace o povinné výbavě překvapily. „Vůbec jsem netušila, že je povinná i odrazka ve výpletu kola, v tomto směru se mám ještě hodně co učit,“ řekla se smíchem jedna z účastnic akce Anežka Gabrhelová.

Jízda po mariuhaně 

Pro jezdce na kole byl na místě připraven také kvíz, který testoval jejich nově nabyté znalosti. Na odvážnější z nich čekal i praktický test. Během něho měli za úkol projít slalomem z kuželek s nasazenými brýlemi, které simulovaly stav pod vlivem marihuany či alkoholu. „Mnoho cyklistů si vůbec neuvědomuje, jak moc ovlivňují návykové látky jejich koordinaci. Doufám, že pro ně bude tato zkušenost impulsem pro to, aby při cyklovýletech nepopíjeli žádný alkohol,“ řekla další členka týmu silniční bezpečnosti Barbora Šimková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky cyklistika, bezpečnost, Brno, helma, cyklista, Anthropos, Česko, povinná výbava automobilu, Barbora Šimková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helma může zachránit život, apelovali policisté na cyklisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.