Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hasičům v oblasti zasažené tornádem pomohlo mapování dronů a letounů

Při mapování rozsahu škod po čtvrtečním tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku pomohly chytré technologie. Drony a ultralehké letouny se systémem GINA přenášely záchranným složkám data o zasaženém území v reálném čase. Mapování pomocí dronu poskytlo zasahujícím jednotkám první celkové snímky v těžko přístupných oblastech, řekl ČTK marketingový ředitel brněnské společnosti GINA Software Matěj Rašovský. Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky drony urychlují práci a zvyšují přesnost, řekl ČTK.

Dron společnosti vzlétl v pátek krátce po rozednění, kdy světelné podmínky již umožňovaly pořizovat první snímky zdevastované krajiny. „Technologie zpracovávala snímky krajiny v průběhu jejich pořizování a vytvářela digitální mapu, která byla v reálném čase přenášena do všech aplikací GINA, které používají hasiči v terénu a mobilní krizový operační štáb. Následně Vysoké učení technické (VUT) nalétalo další oblasti pomocí letounu, který byl schopen pokrýt mnohem větší území," uvedl Rašovský.

Díky letu v malé výšce, přibližně jeden kilometr nad zemí, se podařilo nafotit velmi ostré snímky, které nenarušovaly mraky, a zároveň je zpracovat stejnou technologií, jaká byla použita pro data z dronu. „Zásahové týmy mohly používat k průzkumu zasažených oblastí vždy aktuální mapy z dronu a možnost sledovat postup odklízecích prací v porovnání s aktualizacemi map z letadla. Pro případné užití byla také záchranářům vytvořena heat mapa, která zjednoduší práci při odhalování nově vznikajících požárů způsobených únikem zemního plynu," sdělil Rašovský.

Hasiči se softwarem GINA pracují dlouhodobě. „Při tak velké události byla pro nás spolupráce s drony a letouny svým způsobem novinka. Letecké snímkování se ukázalo jako dost užitečné, zvlášť ze začátku, kdy je potřeba udělat průzkum, co je vše zasaženo. Hodí se i v průběhu likvidačních škod, abychom věděli, jak se situace mění a vyvíjí. Urychluje to i zpřesňuje práci," řekl Mikoška.

Mapovou aplikaci GINA vyvinuli studenti VUT a našla uplatnění v zemích postižených zemětřesením, například na Haiti. Letecký ústav VUT je dlouhodobě zapojený do záchranného systému kraje, takže záchranáři mohou letce v případě potřeby kdykoliv oslovit. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letecký ústav VUT

Štítky ČR, počasí, neštěstí, letectví, Jihomoravský, FOTO, bouře, tornádo, dron, Jaroslav Mikoška, Vysoké učení technické v Brně, okres Břeclav, okres Hodonín, Gina, Haiti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičům v oblasti zasažené tornádem pomohlo mapování dronů a letounů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.