Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ze zeleného kruháče suchý plac. Z brněnského objezdu zmizely stromy i kvítí

Z obdivovaného kruhového objezdu u Psychiatrické nemocnice Brno v Černovicích zbyla jen suchá tráva. Špatně navržený projekt totiž nedovoloval kolaudaci objektu ve stávajícím stavu, a zelená plocha se tak v minulém týdnu dočkala změny, kterou obyvatelé městské části nevítají.

Stav kruhového objezdu u černovické psychiatrické nemocnice vyvolal mezi Brňany vášnivou diskuzi. Zatímco ještě nedávno se uprostřed ‚kruháče’ zelenala tráva a rostly květiny, před týdnem se místním naskytl pohled na kompletně posečenou plochu, z níž zmizely nejen rostliny, ale také zasazené stromky. Prostor začal vlivem horkého počasí rychle schnout a zbylá tráva dnes barvou připomíná spíše slámu.

Nejdříve nechají trávu vyrůst až nad kolena a pak ji posečou kousek nad zemí... tráva tím ztratí veškerou listovou plochu a v aktuálních horkých dnech se zelených ploch bude za pár dní savana,“ predikoval na facebooku situaci nespokojený muž. „Už čekám, kdy se začnou kácet stromy podél silnice, uřezávat sloupy veřejného osvětlení a semafory. To taky zachrání desitky životů, co do toho narvou autem,“ rozhořčil se nad odstraněním listnatých stromů další diskutující.

Nemožná kolaudace

Ke zbavení se nových stromů vedl podle dostupných informací policejní posudek, který zamítl kolaudaci loni rekonstruovaného kruhového objezdu. „Podle posudku musela městská část odstranit stromy, které by časem způsobily špatnou viditelnost a možné dopravní nehody,“ popsal provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec. Potvrdil, že projekt, podle jehož zadání se kruhový objezd opravil a na konci roku 2020 otevřel veřejnosti, nesplňoval potřebná kritéria.

Městská část Černovice se proti nařknutím ze zničení kruhového objezdu bránila v facebookové diskuzi, kde zdůraznila, že investorem stavby je brněnský magistrát. „Podmínkou kolaudace bylo odstranění stromů. Požádali jsme o ně Veřejnou zeleň. Původní stromy jsou u ní nyní uložené a máme v plánu je opět vysadit na území Černovic,“ řekla Drbně starostka Petra Quittová (STAN), podle jejíž slov je nyní v řešení způsob, jakým budou stromy na objezdu nahrazeny. „Dnes jsem se dozvěděla, že je kolaudace dokončena,“ dodala.

Ani další změny na travnaté ploše se nelíbí místním, kteří kruhový objezd považovali za estetický prvek. „Z nového kruhového objezdu jsem byla nadšená. Ty vlčí máky byly nádherné. Teď je mi líto, že se luční tráva posekala na krátkou,“ posteskla si černovická obyvatelka Michaela Pohlodková, která redakci poskytla fotografii ještě rozkvetlé plochy. Právě posečení kvítí přispělo k vyschnutí trávy, podle městské části ale bylo nezbytné. „Aby mohlo dobře v dalších letech růst, je potřeba čtyřikrát do roka provést pokosení k zamezení růstu nežádoucích plevelů,“ uvedla na facebooku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kruhový objezd, Černovice, zeleň, strom, tráva, kolaudace, Psychiatrická nemocnice Brno, Facebook, Brno, Starostové a nezávislí, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze zeleného kruháče suchý plac. Z brněnského objezdu zmizely stromy i kvítí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.