Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Z historické studny výtvarné dílo. Brněnský projekt vyjde na dva miliony korun

Historickou studnu z 19. století objevili brněnští dělníci při práci na stavbě tramvajové trati v městské části Brno-jih. Město se rozhodlo zakomponovat objev do okolního prostředí proměnou v umělecké dílo připomínající povodí řek.

Práce na stavbě tramvajové trati Plotní odhalila před domem v brněnské Svartopetrské ulici historickou studnu, jež vznikla v 19. století v souvislosti se založením továrny F. Semmlera a H. Frenzla na stearinové svíčky a mýdla. Nález vyvolal otázku, jak s objevem naložit. Město se rozhodlo pro začlenění studny do okolního prostoru, a to jejím přetvořením ve výtvarné dílo.

„Nakonec jsme se po vzájemné dohodě rozhodli historickou studnu zakomponovat do nově upravené pěší komunikace při ulici Svatopetrské. Část nad terénem bude vyvedena na úroveň stoleté vody a pojata jako výtvarné dílo, které bude také estetickým způsobem zakrývat ústí studny s vnitřním nasvícením,“ vysvětlil radní pro oblast investic David Grund (ODS).

U studny bude stát také panel s vysvětlujícími informacemi. Výtvarné dílo, jehož zhotovení vyjde město na dva miliony korun, bude podle Grunda pojato jako symbol povodí řek Svratky, Svitavy a Ponávky, které se v tomto území prolínají. Zahájení prací začne ještě letos v červnu, kompletní dokončení očekává město v září.

Vizualizace výtvarného díla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna

Štítky studna, brno, umění, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z historické studny výtvarné dílo. Brněnský projekt vyjde na dva miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.