Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnským botanikům se podařilo vrátit k životu dříve vymizelé rostliny

Intenzivní zemědělství v minulosti přispělo k vymizení některých druhů rostlin, zejména plevelů. Výzkumníkům z projektu v Národním parku Podyjí, na kterém se podílejí i vědci z Mendelovy univerzity, se podařilo proces vymíraní zvrátit.

Díkyrozorání travních porostů v chráněných územích probrali vědci k životu některé kriticky ohrožené druhy rostlin. Odborníci nyní zkoumají, jak na pěstování většího množství druhů rostlin reaguje hmyz. Zejména na uměle vytvořených úhorech dochází k vyšší koncentrací motýlů, brouků a včel, než v trávnicích, které botanici neupravili speciálními metodami sečení.

Výzkum i mimo území Podyjí 

Výsledky z výzkumu představí vědci roku 2022 také pro použití v chráněných územích mimo Podyjí, kde zemědělci v minulosti pěstovali plodiny. „Výsledky určitě budou přenositelné i do jiných chráněných území, která se nachází v teplejších oblastech Čech a Moravy, kde se historicky vyskytovaly druhy rostlin, které jsou dnes ohrožené vyhynutím," řekl Martin Jiroušek z Ústavu biologie rostlin Mendelovy univerzity v Brně.

Vědci ve spolupráci s vedením národního parku vytipovali několik lokalit, které již dříve sloužily jako orná půda. Metodu zvyšování biodiverzity však vědci nechtějí zobecňovat. „Je potřeba bedlivě vybírat místa, kde může takový zásah pomoci,“ vysvětlil Jiroušek.

Obnova nejen v národních parcích

Podklady z výzkumu chtějí vědci prosadit také do jiných než chráněných oblastí. „Výsledky a doporučení budeme finalizovat příští rok, aby bylo možné naše experimenty aplikovat i na jiné lokality, ať už v chráněných oblastech nebo na pozemcích environmentálně smýšlejících zemědělců," poznamenal Jiroušek.

Tenhle způsob managementu budou výzkumníci prosazovat také do ochranářské a zemědělské politiky, každý národní park má ovšem jiné priority. „Například v Bílých Karpatech už dlouhodobě používají pro osev regionální travní směsi, což je bezvadné. Spíše na začátku je zatravňování pomocí druhů regionálního původu v jiných chráněných oblastech Moravy," popsal proces obnovy rostlinných druhů Jiroušek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zemědelství, věda, výzkum, rostliny, Národní park Podyjí, Mendelova univerzita v Brně, chráněné území, národní park, Morava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnským botanikům se podařilo vrátit k životu dříve vymizelé rostliny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.