Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Feministicko-katoličtí aktivisté vystoupili ve Špalíčku, protože se jim nelíbí, komu patří

Svědky netradiční podívané se stali dnes odpoledne návštěvníci brněnského nákupního centra Velký Špalíček. Do obchodního domu přišla hrstka příznivců katolicko-feministického hnutí, aby nakupující seznámili se svými pocity z obchodní transakce Brněnského biskupství, které si v únoru koupilo nákupní galerii.  

Do nemovitosti v centru města vložilo biskupství část peněz, které získalo z náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích. Celkem vyšla transakce na více než tři čtvrtě miliardy.

Právě tento obchod i samotný princip mladým aktivistům a umělcům vadil. Sešli se proto u gotického chrámu sv. Jakuba, od něhož zamířili ke Špalíčku. V průvodu nechyběl pes, skateboardista nebo ministrant v pantoflích. Následně v prostorách centra začala improvizovaná mše, kterou narušil pouze neústupný člen tamější ochranky, jenž pohrozil přivoláním policejní hlídky. Poté se všichni přesunuli ven, kde došlo k tzv. symbolickému vysvěcení. Konec akce byl ve znamení pití vína. Plastový kelímek s alkoholickým nápojem přilákal i do té doby pouze vlažně přihlížející Brňany, kteří jinak dění sledovali zpovzdálí laviček.

Katolická církev nevytváří žádnou alternativu a jen přistupuje na normální postupy kapitalistického systému, který je založen na nerovnosti a vykořisťování,“ sdělil student brněnské FAVU, který si zahrál ve vystoupení katolického kněze. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Aktivisté, Špalíček, Církev, Velký Špalíček, Církevní restituce, Katolická církev, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislava Blažkova

Je vidět, že tihle mladí mají více zdravého rozumu než většina "konzumus Čechus"...bohuzel mají 100% pravdu. Tento systém vytvořený pro 10%zbohatliků patří na smetiště historie... A pokud bude stále více nenasytnych vyčuránků jako zrovna Církev svatá brzy se na hnojišti ocitne..

Pondělí, 14. června 2021, 13:18Odpovědět

Feministicko-katoličtí aktivisté vystoupili ve Špalíčku, protože se jim nelíbí, komu patří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.