Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnské zoo vykoukla na svět levhartí dvojčata

V brněnské zoo se narodila dvě mláďata ohroženého levharta cejlonského. Samice Nayana porodila dvojčata, jejichž příchod na svět zaznamenala kamera, v pondělí a od té doby se o ně vzorně stará.

Levharti cejlonští se vyskytují na ostrově Srí Lanka, podle odhadů IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jich zde zbývá jen něco mezi 750 a 900 jedinci a poddruh je proto veden na Červeném seznamu jako ohrožený. Typickým znakem levhartů jsou černé skvrny na jinak žlutohnědé srsti. Samice jsou výrazně drobnější než samci, u kterých pak může váha dosahovat i 65 kilogramů. Jejich doménou je zejména pohyb ve větvích stromů. Samice jsou březí asi tři měsíce a obvykle rodí dvě mláďata.

Brněnskou zoo čekala tento týden dvojnásobná radost v podobě nově narozených levhartích dvojčat. Porod dvou mláďat levharta cejlonského se odehrál v pondělí ráno a celý průběh zachytila kamera. Pyšnými rodiči jsou Nayana a Daan. 

„Za posledních dvacet let se v naší zoo vystřídalo devět levhartů cejlonských, ale až Nayana a Daan vytvořili stabilní a harmonizující pár. Mláďat tohoto poddruhu levharta se v zoologických zahradách nerodí mnoho, proto z nich máme stejnou radost jako při prvním odchovu v roce 2017,” řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Nayana se o mláďata od první chvíle vzorně stará, i přesto je ale podle odborníků prvních čtrnáct dní odchovu kritických. Je důležité sledovat každou změnu a pozorovat kojení. „Ale s ohledem na to, že je to Nayanin druhý porod, věříme, že vše dopadne dobře a samice se mláďaty během léta pochlubí i návštěvníků,“ vysvětlila kurátorka chovu savců Šárka Mikátová. Pohlaví novorozeňat zatím známé není, chovatelé do průběhu odchovu totiž první měsíc nezasahují. 

Samec Daan se narodil roku 2011 v zoo v nizozemském Arnhemu a Nayana téhož roku v bratislavské zoo. Sameček a samička, které se jim podařilo odchovat před čtyřmi lety, odešli do Zoo Ostrava a Zoo Jihlava.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky zoo, brno, levhart, dvojčata, porod, Zoologická zahrada Brno, Mezinárodní svaz ochrany přírody, Srí Lanka, Zoologická zahrada Ostrava, Zoologická zahrada Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské zoo vykoukla na svět levhartí dvojčata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.