Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Moravské zemské muzeum láká na středověkou keramiku

Putovní výstava Trojí život středověké keramiky začíná v brněnském Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu a pokračovat bude v muzeu v Plzni a v Jihlavě. Návštěvníci uvidí, jak se keramika měnila v průběhů středověku v českých královských městech.

Kromě keramických hrnců, pohárů či nádob, budou k vidění i dětské hračky, malé keramické pokladničky, kahánky ke svícení nebo upomínky z pouti. „Spotřeba běžného nádobí v domácnostech byla obrovská, proto většina nálezů pochází z odpadních jímek středověkých měst,“ uvedla ředitelka projektu Zdeňka Měchurová.

Výstava se snaží návštěvníkům ukázat, jak se keramický výrobek rodí v hrnčířské dílně, i to jak se o něj archeologové starají, než je umístěn do muzea.

Na expozici navazuje dětská dílna, která dětem i rodičům umožní vyzkoušet si práci středověkého hrnčíře i novodobého archeologa a muzejního restaurátora. Výstavu i dílnu mohou zájemci navštívit do 3. října 2021.

Hrnčířství v Brně

Pro brněnskou keramickou produkci je charakteristická jednotnost. Hrnčíři ve středověku nejčastěji vyráběli hrnce, robustní zásobnice a jen zcela výjimečně se objevily misky. Okraje nádob byly ozdobeny jednoduchými rýhami, vlnovkami či šikmými vrypy. Na výrobu hrnčíři používali hrubší písčitou hlínu nebo hlínu s příměsí grafitu.

Ačkoli byla keramika nezbytnou součástí všech domácností, hrnčířské řemeslo nepatřilo k těm nejlépe placeným. Dílny byly nejčastěji umístěny v u hradeb, aby uvnitř měst nevznikaly požáry,“ popsala mluvčí Moravského zemského muzea Barbora Javorová.

V Brně se archeologům zatím podařilo nalézt dvě hrnčířské dílny, a to v prostorách dnešního kapucínského kláštera a v ulici Veselá u Náměstí svobody. Obě dílny jsou staré více než 600 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky muzeum, výstava, středověk, keramika, Moravské zemské muzeum, dílna, Plzeň, Trója, Jihlava, Zelný trh (Brno), Zdeňka Měchurová, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské zemské muzeum láká na středověkou keramiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.