Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brno je ve špičce v otevírání dat

PR článek

Říká se, že data jsou nová surovina, jejíž „těžba“ bude nadále prudce stoupat. Data jsou všude kolem nás, generují je mobilní telefony, auta, systémy, příroda a především lidé. Od roku 2018 se portál data.Brno snaží o to, aby ze všech existujících brněnských dat vybral pro zájemce ty nejzajímavější, nejdůležitější a nejhodnotnější.

O tom, jaký je o data zájem, svědčí i dosavadní návštěvnost webu data.Brno, který od března 2018 navštívilo již  více než 150 tisíc uživatelů. Nejvíce populární jsou aplikace a vizualizace dat, které jsou pravidelně na webu aktualizovány, stále také přibývají nové,“ říká náměstek primátorky Tomáš Koláčný

Co konkrétně se tedy na webu data.Brno dozvíme? Existuje zde několik způsobů, jak s webem pracovat. Člověk může jen číst zajímavé články a sledovat vizualizace a infografiky. Jednoduchým způsobem, jak se v rychle v číslech dozvědět o stavu města Brna, je Zpráva o stavu města. Je vydávána každoročně a snaží se ukázat poutavým a zábavným způsobem základní statistiky, trendy a zajímavosti o městě. Některá data překvapí. Třeba kdy se v Brně narodilo nejvíce malých občanů za několik desítek let nebo že velmi výrazně klesá kriminalita. Naopak nepřekvapí, že se stále více otepluje klima a v ulicích přibývá aut. 

Kdo chce získat komplexnější přehled o rozvoji Brna v číslech, může se ponořit do světa interaktivních grafů a dashboardů, kterých je web plný. Základní přehled je přístupný hned z hlavní stránky pomocí tematických bublin. Například pod bublinou vzdělání lze nalézt potěšitelný údaj, že se úbytek vysokoškolských studentů a studentek ve městě zastavil a poprvé po deseti letech byl zaznamenán nárůst. Mimochodem studentům je věnován i článek s překvapivým zjištěním, že studenti v Brně utratí ročně dohromady přes 7 miliard Kč. Tento rok je však zřejmě smutnou výjimkou kvůli pandemii covid-19. Jak rychle se daří proočkovat populaci Brna a celého Jihomoravského kraje je možné sledovat pomocí interaktivního dashboardu. „Naopak analyzovat život lidí před pandemií je možné ze všech sociologických šetření, které se v Brně dělaly a která jsou také dostupná na jednom místě,“ dodává městská socioložka Eva Gregorová.

Hračičkové budou nadšeni z množství aplikací jak vlastní tvorby, tak i od mnoha jiných brněnských institucí. Krásným příkladem toho, jak je možné s daty čarovat, je aplikace založená na vizualizaci jízdního řádu. Stačí si zkusit, kam až je možné se ze svého bydliště dostat třeba za 20 minut veřejnou dopravou,“ popisuje Róbert Spál, který aplikace vytváří.  

Dostupné jsou i vizualizace a aplikace inovativních měřících metod, jako jsou analýzy dat mobilních operátorů nebo živá data z automobilových navigací Waze. Nebo je také možné se jen podívat, kolik za poslední hodinu prošlo lidí hlavní brněnskou tepnou, Masarykovou ulicí. 

Celý dataportál má ale ještě jeden cíl, a to poskytnou relevantní data a podklady pro vlastní analýzy a projekty občanů. Zajímavý způsob nabízí platforma Brno Urban Grid, která dělí území města do čtvercové sítě a tím umožňuje získat vlastní datovou základnu pro libovolné území. 

Pro ty, kdo s daty umí pracovat, pak portál nabízí datový katalog, kde si lze stáhnout tzv. otevřená data. Jsou to datové soubory, které jsou dále strojově čitelné a zpracovatelné, a nejsou omezeny v dalším použití. V takovém formátu je uložena i stále aktuální oficiální datová sada akcí v Brně od Turistického informačního centra. Pokud tedy někdo chce například vytvořit aplikaci či stránku o tom, co se děje v Brně za akce, stačí jen použít jednoduše tento zdroj z katalogu data.Brno. 

Nezapomnělo se ani na cizince, kterých je v Brně přihlášeno přes 40 tisíc. Po celou dobu fungování datawebu je k dispozici anglická jazyková mutace. Možná proto byl také portál data.Brno vyhlášen mezi top 7 datovými portály napříč Evropou. Podívejte se i vy, jak si stojí Brno, a zkuste na základě dostupných dat odhadnout další vývoj města. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Data, Magistrát, vizualizace, Tomáš Koláčný, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno je ve špičce v otevírání dat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.