Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cikrle posvětil nový obětní stůl brněnské katedrály

Katedrála svatých Petra a Pavla v Brně má po letech provizoria sjednocené hlavní prvky presbytáře, tedy obětní stůl, svícny, procesní kříž či ambon, odkud se čte při mši z bible. Včera dopoledne si katedrálu s novými prvky poprvé prohlédnul biskup Vojtěch Cikrle a poděkoval architektům, kteří na obnově pracovali. V podvečer u nového obětního stolu sloužil slavnostní mši.

„Cílem bylo dát všemu jednotnou linii," řekl novinářům Cikrle, podle něhož byly dosavadní prvky takzvaně "každý pes jiná ves". Nová podoba katedrálního presbytáře je výsledkem technologicky náročné výroby. Síťový ornament, na kterém spočívá mramorová deska oltářního stolu, se nejprve přenášel do digitální podoby, poté vyřezával vodním paprskem, svařoval, cizeloval a opracovával. V oltářním stole budou uloženy ostatky svaté Zdislavy, rodačky z Křižanova v brněnské diecézi.

Architekti v novém pojetí presbytáře usilovali o to, aby nové prvky působily vzdušně. Prostor je totiž vzhledem k historickému vývoji katedrály poměrně stísněný a neunesl by robustnější prvky, uvedl už dříve jeden z architektů Petr Todorov.

V soutěži uspěl návrh Michala Říčného, Petra Todorova a Magdaleny Říčné. Hlavním a spojujícím motivem nových prvků je bronzová síť, volně vycházející z ornamentu na neogotickém oltářním nástavci, který v katedrále zůstává. Drobné detaily odkazují ke svatým Petru a Pavlovi, patronům hlavního chrámu diecéze.

Dřívější obětní stůl vážil asi 1,7 tuny a v katedrále sloužil od 80. let minulého století. Získala jej kolej Nepomucenum v Římě, kterou užívají čeští studenti na vatikánských univerzitách. V tamní seminární kapli podobný dosud chyběl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Kobza

Štítky ČR, církve, výtvarné, památky, Brno, FOTO, AUDIO, stůl, Vojtěch Cikrle, Nepomucenum, Křižanov, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cikrle posvětil nový obětní stůl brněnské katedrály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.