Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Architekti vybrali budoucí podobu náměstí Míru

Brněnské náměstí Míru i bývalý vojenský areál v Lerchově ulici čeká proměna. Lokalitě, jíž dominuje kostel svatého Augustina nebo oblíbený park Kraví hora, dali novou podobu architekti. Vítězný návrh, podle kterého vznikne například stromořadí či kolonáda, schválili radní i odborná porota Kanceláře architekta města Brna (KAM).

Návrh počítá s tím, že centrální prostor budou lemovat špalíry stromů, které přechází ve sloupořadí kolonády podél parku Kraví hora. Na jihu vznikne pro změnu polyfunkční dům s obchody a službami. Architektonická soutěž se vyhlásila loni v prosinci a zapojila se do ní také veřejnost. Odborná porota vybírala z celkem osmi návrhů. Nejvíce experty zaujalo řešení od brněnského architekta Luboše Františáka a jeho týmu, krajinářského architekta Marka Holána a dopravního inženýra Petera Štefančíka. Návrh dostal zelenou také dnes od brněnské radnice.

Porota ocenila zejména velkorysé pojetí centrálního veřejného prostoru Masarykovy čtvrti s jasně vymezeným náměstím. A také nápadité dopravní řešení, které počítá s vedením tramvajové smyčky po obvodu nově vymezeného náměstí Míru a napravuje tak současný nepřehledný stav křižovatky,“ popsal ředitel KAM Michal Sedláček.

Komunitní centrum pro místní

Vítězný návrh vymezuje centrální obytný prostor náměstí městským parkem se stromořadími rámujícími pohled k východní kolonádě, která bude vstupní branou do parku Kraví hora a slouží zároveň jako krytá terasa s kavárnou, zázemím pro řidiče MHD a veřejným WC. Na jižní straně doplňuje náměstí polyfunkční dům, který nahradí objekty bývalých kasáren, jež dlouhodobě chátrají a o jejichž využití se v Brně dlouhodobě debatuje. Zároveň vznikne komunitní centrum.

Komunitní centrum se zahradou bylo jedním z nejčastějších požadavků místních obyvatel Masarykovy čtvrti. Prostor bude zahrnovat prostorný sál s klubovnami, učebnami i dílnou. Podloubím domu bude možné projít do komunitní zahrady s velkým altánem i lezeckou stěnou pro děti,“ shrnul vedoucí oddělení veřejného prostoru KAM David Zajíček.

Přibudou byty

Na přízemí polyfunkčního domu navazují čtyři podlaží s byty a dvě podzemní podlaží s garážemi. Aby mohlo město prostor náměstí rozšířit, dohodlo se ještě před začátkem soutěže s majiteli Brněnky na směně pozemků. Soukromým vlastníkům tak v novém polyfunkčním objektu připadne 17 bytů, město bude mít dohromady 48 bytů, převážně půjde o menší byty pro rodiče s dětmi, startovací byty nebo byty pro seniory.

Urbanisticky jde o kvalitní a kultivovaný návrh. Polyfunkční dům ctí výšku a hodnoty stávajících budov a dominantu kostela sv. Augustina. Porotci dále doporučili, aby autoři vítězného návrhu dopracovali architektonický výraz fasád objektu a také dořešili podobu vstupního prostranství před kostelem,“ doplnil Sedláček.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KAM BRNO

Štítky Rekonstrukce, Brno, Kraví hora, dům, architekt, Kancelář architekta města Brna, Kostel svatého Augustina, Michal Sedláček, komunitní centrum, Brněnka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Architekti vybrali budoucí podobu náměstí Míru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.