Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zadeh se plně doznal, daňová kauza se blíží ke konci

Podnikatel íránského původu Shahram Zadeh se ve své daňové kauze plně doznal. S žalobcem uzavírá stejně jako další obvinění dohodu o vině a trestu, ty bude muset schválit soud. ČTK to dnes řekl dozorující státní zástupce Aleš Sosík. Obžaloba viní Zadeha a dalších 13 lidí z daňových úniků dvě a půl miliardy korun při dovozu pohonných hmot. Kauzou se několik let zabývá Krajský soud v Brně. Zadeh vinu dosud popíral, i kvůli tomu se soud vleče roky.

Proces začal na jaře 2016, pokračovalo se minulý týden, trojblok jednání v tomto týdnu soud zrušil. Zadeh si ve vězení odpykává osmiletý trest za ovlivňování svědků, samostatně v daňovém případu mu hrozilo až 13 let vězení. V jeho případě nyní půjde o souhrnný trest.

U soudu se doznal ke všem bodům obžaloby, tedy i v tom, že čin spáchal v rámci organizované skupiny. "Domlouvali jsme se na relativně vysokém nepodmíněném trestu a relativně vysokém peněžitém trestu," uvedl Sosík. Doplnil, že souhrnný nepodmíněný trest by i vzhledem k peněžitému trestu neměl přesáhnout deset let vězení. Dohodu ale musí schválit soud, jasněji bude na dalším jednání u soudu v červnu.

Z 15 obžalovaných v kauze jeden v průběhu let zemřel. Sosík uvedl, že další dva jsou spolupracující obvinění, sedm dalších včetně Zadeha se postupně doznalo, dohody o vině a trestu se dávají dohromady.

Pro Sosíka je vzhledem k tomu, jak byla vedena obhajoba, Zadehovo přiznání překvapením. Doplnil, že roli mohlo sehrát to, že Zadeh je od jara 2014 omezený na svobodě, výjimkou bylo jen asi půlroční propuštění z vazby.

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost loni na začátku října. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a následném trestu, dohodu schvaluje soud. Ustanovení má usnadnit a zrychlit trestní řízení. Zadeh už loni v prosinci projevil o dohodu zájem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK, Václav Šálek

Štítky ČR, Írán, soud, daně, Zadeh, FOTO, Krajský soud v Brně, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadeh se plně doznal, daňová kauza se blíží ke konci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.