Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z Brna mizí tradiční podniky. Končí známá prodejna Bohemia Crystal

Brněnská prodejna Bohemia Crystal, která po desetiletí lákala zákazníky do Masarykovy ulice, podlehla důsledkům protikoronavirových opatření. Obchod prodávající tradiční sklářské výrobky se přesouvá na internet. Nejedná se ale o jediný tradiční podnik, který v posledních letech zmizel z centra Brna.

České sklo už jen přes internet

Tradiční prodejna českého křišťálového skla Bohemia Crystal, kterou navštěvovaly generace zákazníků, po sedmdesáti letech končí. Ačkoli obchod v Masarykově ulici ještě na jaře loňského roku prošel rekonstrukcí, s plány majitelů nakonec zamíchala vládní opatření.

Od léta 2020 se podnik připravoval na vánoční sezónu, která měla alespoň částečně vyrovnat ztrátu z rekonstrukce a následného uzavření. Když ale před Vánoci přišla další omezení, pro brněnskou prodejnu to znamenalo definitivní konec fungování. 

Prodej českých tradičních sklářských výrobků se proto v důsledku koronavirové krize přesunul na internet a prostory obchodu se po desetiletích uvolňují dalšímu podniku. „Bohužel, napříč Českou republikou není Obchodní dům Bohemia Crystal jediný, který neustál tvrdá vládní opatření, a proto můžeme být svědky končících skláren i tradičních prodejen s českým sklem a porcelánem,“ uvedl k situaci podnik na svém webu. 

Skončil Cimrman i slavný klub

V posledních letech ukončily provoz také další tradiční brněnské prodejny. Například oblíbené železářství Cimrman, které mělo dlouholetou tradici rovněž v Masarykově ulici, zavřelo veřejnosti dveře již v létě 2019. „Šestým rokem přesluhuju, jsem v důchodu a chci vypustit z nasazení, ve kterém jsem fungoval doteď. Chci se věnovat rodině, zahrádce, sobě, sportům,“ vysvětlil tehdy Brněnské Drbně majitel obchodu Jaroslav Cimrman. Obchůdek s domácími potřebami všeho druhu tak nakonec vystřídala prodejna fast foodu.

Brňané už si ale nenakoupí ani v obchodě tradičních lidových řemesel Luta, který býval v České ulici a místo nějž je nyní bistro. Z centra města zmizela také cukrárna U Čtyř mamlasů, slavný hudební klub Mersey v Minské ulici či rodinné knihkupectví Ryšavý. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky prodejny, podniky, obchody, Brno, bohemia crystal, cimrman, zavírání, BOHEMIA CRYSTAL GROUP, a.s., obchod, Internet, koronavirová krize, Vánoce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Brna mizí tradiční podniky. Končí známá prodejna Bohemia Crystal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.