Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnské byty zdražily o čtvrtinu. Metr čtvereční stojí přes sto tisíc

Ceny nových brněnských bytů i přes koronavirovou krizi stále rostou. Metr čtvereční stojí poprvé v historii více než 100 tisíc korun. Za nárůst může dlouhodobě nedostatečná výstavba a zdlouhavá byrokracie, ale také investoři.

Méně bytů, ale dráž

Přesně před rokem byl nový brněnský byt o milion korun levnější než nyní. Letošní kupci si tedy za nemovitost připlatí v průměru o 27 procent víc. Na vysokých cenách se podílí především zkostnatělé územní plánování spolu s pomalými povolovacími procesy nových staveb, ale také zdražování pozemků a stavebních prací. 

Za první čtvrtletí letošního roku se v Brně prodalo 249 nových bytů. Přestože je to o třicet méně než ve stejném období v loňském roce, zájemci za ně zaplatili o 1,37 miliardy korun víc. Průměrný byt o velikosti 60 metrů čtverečních tak kupovali za 5,5 milionu. Levnější bydlení Brňané často vyhledávají v okrese Brno-venkov, kde se průměrná cena za metr čtvereční drží na 63 tisících korun.

Střední třída už si byt nepořídí

Investice do vlastního zázemí bývá nepředstavitelná především pro mladé rodiny s dětmi. Za současné situace si ale může nový byt dovolit také stále nižší procento lidí střední třídy, kteří raději přecházejí do nájemního bydlení. Naděje na zlevnění nových bytů v centru Brna je podle odborníků mizivá, protože poptávka po nich ani přes vzrůstající ceny neklesá. 

„Do hry o brněnské nemovitosti se pustili kromě investorů, které láká vidina zisku, i spekulanti, kteří tu dříve nebývali běžní. Ti mají řadu bytů, v nichž nikdo nebydlí, a slouží tak pouze k uchování hodnoty," vysvětlil obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich.

Přestože byty neustále zdražují a metr čtvereční stojí v průměru téměř 109 tisíc korun, až 40 procent nově nabízených bytů je rezervovaných. Nejžádanější byly v posledních třech měsících garsonky, které meziročně zdražily o celých 34 procent. 

Ohodnoť článek

Foto Freepik.com | Zdroj Trikaya

Štítky byty, cena, Brno, zdražení, finance, nemovitost, metr čtvereční, koronavirová krize, okres Brno-venkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské byty zdražily o čtvrtinu. Metr čtvereční stojí přes sto tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.