Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Baťův kanál je připravený na novou plavební sezónu

Šest měsíců měli pracovníci povodí Moravy na přípravu Baťova kanálu na hlavní plavební sezónu. Za tuto dobu byly dokončeny opravy kanálu v úseku Veselí nad Moravou – Vnorovy. Vodohospodáři opravený úsek začali opět napouštět.

Po skončení loňské plavební sezóny zahájili vodohospodáři údržbu a obnovu Baťova kanálu. Aby nedošlo k omezení provozu, bylo nutné většinu oprav provádět mimo hlavní turistickou plavební sezónu. „I v tak krátkém a stavebně nepříznivém období se povedlo realizovat řadu významnějších i drobných akcí. Baťův kanál je nyní připravený na tradiční zahájení hlavní sezóny na začátku května,“ řekl ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Největší stavební akcí byla oprava opevnění Baťova kanálu u Veselí nad Moravou. Kvůli vysokému provozu se na trase totiž sesunuly břehy a poškodily ochranné hráze. „Opravy jsme rozdělili na dvě části. Postavili jsme nové kamenné opevnění, což zvýší plynulost i bezpečnost plaveb. Práce v korytě jsou dokončené a v úterý v jsme začali tuto část kanálu napouštět,“ doplňuje Gargulák. Práce mimo koryto budou probíhat i v průběhu plavební sezóny.

Loňské povodně zanesly Baťův kanál sedlinami, které vodohospodáři vytěžili ještě před zahájením sezóny. Zlikvidovali také suché a poškozené stromy. „Museli jsme pokácet stromy, které poškodili bobři, a byli pro turisty nebezpečné,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V letošní plavební sezóně budou novinkou také tři servisní stání u plavebních komor ve Veselí nad Moravou, Vnorovy I. a Vnorovy II. Servisní stání jsou určena k bezpečnému zakotvení pro správce vodního toku a záchrannou službu.

První opravy úseku Baťova kanálu mezi Veselím nad Moravou a Vnorovy zahájilo Povodí Moravy již v říjnu 2019, celkově vyšly na 53 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Baťův kanál, opravy, sezóna, oprava, Veselí nad Moravou, Vnorovy, vodní hospodářství, Povodí Moravy (státní podnik), Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baťův kanál je připravený na novou plavební sezónu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.