Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Stolové hoře na Pálavě se pase stádo ovcí a koz, hlídají je pastevečtí psi

Na Stolové hoře na Pálavě se pase stádo ovcí a koz bez ohradníku. Spolu s pastevcem ho hlídají pastevečtí psi. Stádo díky volnému pohybu vypase i méně přístupná místa. Cílem je pomoci stepním společenstvům a druhům, například kosatcům či koniklecům. ČTK to řekl Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pastva a pohyb zvířat v lokalitě podle ochránců udržuje pestrou mozaiku různých ploch a brání zarůstání stepí keři a stromy. V minulých letech na Stolové hoře zajišťovali ochránci pastvu v ohradnících. Volná pastva se do lokality vrací podle Jiřího Kmeta po mnoha desetiletích. „Výhodou této pastvy je, že se hospodářská zvířata dokážou dostat i na poměrně málo přístupné plochy, třeba na skalnaté svahy nebo do roklin," uvedl Kmet.

Stádo čítá asi 70 ovcí a koz. Pod dohledem pastevkyně se dvěma ovčáckými psy se postupně přesouvá, během května a června tak vypase západní i východní svahy Stolové hory. Pastva podle Kmeta velmi napomáhá druhům, které jsou vázány právě na plochy, na kterých se hospodářská zvířata pohybují. Z rostlin je to třeba koniklec velkokvětý či kosatec písečný. Z živočichů jde o některé druhy hmyzu.

Lokalita je turisticky oblíbená. „Udržet stádo pohromadě v takto navštěvované lokalitě není zcela jednoduché. Žádáme proto všechny turisty a návštěvníky, aby na území rezervace chodili se psy pouze na vodítku," uvedl Kmet.

Stolová, neboli Tabulová hora, je mohutný vápencový kopec s téměř dokonale rovnou vrcholovou plošinou. Jde o přírodní rezervaci. Rostou v ní vzácné a ohrožené druhy rostlin, především hvozdík Lumnitzerův, koniklec velkokvětý, kosatec písečný či šalvěj etiopská. Žijí v ní i vzácné a ohrožené druhy živočichů, například kobylky ságy, přástevník kostivalový, roháč obecný či střevlík uherský.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CHKO Pálava

Štítky ČR, příroda, rezervace, Pálava, Břeclavsko, AUDIO, FOTO, pes, stolová hora, koza, ovce, Pavlovské vrchy, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Stolové hoře na Pálavě se pase stádo ovcí a koz, hlídají je pastevečtí psi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.