Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavíme Den Země, letos patří hmyzu

Den Země oslaví letos brněnské spolky zaměřené ke vzdělání v oblasti přírody a životního prostředí netradičně. Pro rodiny s dětmi nachystali naučnou hru ze života hmyzu, která se odehrává v online prostoru a zároveň v parku na Kraví hoře. Hra je dostupná až do konce června příštího roku. Kromě hlavní trasy budou stezky o hmyzu i na Špilberku a v Černovicích.

Už od sedmdesátých let připadá na dnešní den oslava naší planety. Den Země je spojen s aktivitami k ochraně životního prostředí a ke zlepšení povědomí o problémech spjatých s faunou i flórou. Letos se však musely oslavy přizpůsobit pandemii. Brněnské organizace si tak připravily naučné stezky a online hry pro děti. Letošním tématem chtějí upozornit na vymírající hmyz.

Úbytek hmyzu v přírodě

Venkovní online hru připravila brněnská Lipka, která se dlouhodobě zaměřuje na vzdělání v oblasti přírody, ve spolupráci se společností Cryptomania, jež tvoří šifrovací hry. Zábavnou formou chtějí poukázat na stále častější úbytek hmyzu z naší krajiny. Na některých místech v Česku totiž klesla populace hmyzu za posledních pětadvacet let na pouhou čtvrtinu. 

Velkým problémem je chemické ošetřování polí, kvůli kterému krajina chudne ve všech ohledech. „Doplácí na to řada dalších živočichů, zejména ptáci, kteří nemají co lovit, když mizí velké druhy hmyzu jako kobylky, kterým chybí v holých polích potrava i úkryty,“ vysvětlil pedagog Roman Maxa z Lipky.  Mezi ohrožené skupiny patří také majky, u nichž vyhynulo čtyřicet procent druhů, nebo sarančata a brouci chrobák nebo roháč.

Postačí tužka a chytrý telefon

Děti si mohou vybrat dvě verze hry. Obě začínají na konečné tramvaje č. 4 u parku na Kraví hoře a trvají asi dvě hodiny. První příběh je pro děti do deseti let. V online pohádce vypijí děti nedopatřením zmenšovací lektvar. Pro suroviny ke  zvětšovacímu lektvaru budou muset plnit úkoly a postupně navštěvovat hmyzí rodinky. 

Školáci od jedenácti let musí rozlousknout detektivní případ ztraceného čmeláka. S místní vědeckou společností proto budou hledat informace a důkazy, aby zjistili, kdo nechal čmeláka zmizet. 

K zapojení do hry potřebují děti pouze psací potřeby a chytrý telefon s připojením na internet. „Telefon slouží především jako zdroj informací pro rodiče. Pro děti máme připravenu řadu aktivit, které je donutí pozorovat spíše okolní svět, poznávat, hledat, běhat a zapojovat do hry i své dospělé průvodce,“ dodala učitelka z Lipky Anna Slavíková.   

Doprovodné stezky po Brně

Ke spojení dne Země a upozornění na vymírající hmyz jsou v Brně připravené i další stezky. Od 24. dubna bude možné vyjít si na hradě Špilberk soutěžní a zároveň naučnou trasu. Včelí stezka s tajenkou je potom v Otevřené zahradě na severním svahu Špilberku. Herní plánek bude k dispozici na hlavní bráně. I brněnský Rezekvítek si připravil stanoviště a odměny pro účastníky jejich hmyzí stezky s názvem Žijí tu s námi. Na webu je k nalezení mapka, která prochází Černovicemi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lipka

Štítky Lipka, Den Země, hmyz, naučná hra, Země, příroda, Špilberk, Černovice, Kraví hora, Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavíme Den Země, letos patří hmyzu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.