Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Architekti ukázali novou vizualizaci bulváru Trnitá

Do pěti let by měla v těsné blízkosti brněnského centra začít výstavba obrovského bulváru a bytovek. Územní studie o městské části Trnitá je po dvou letech hotová. Podle Kanceláře architekta města Brna (KAM) vznikne i nová trasa veřejné dopravy. Dokončení studie má otevřít dveře k jednáním s investory a developery.

Čtvrť by měla vyrůst souběžně s novým hlavním nádražím. Na 140 hektarech území naplánovali architekti padesát metrů široký bulvár s obchody a službami v přízemích domů. Prosadili také, aby v každém bloku byla alespoň ze třiceti procent zastoupená zeleň

„Chceme zajistit, aby zde byl dostatek zeleně i zelených vnitrobloků a na vybraných místech byly veřejné terasy a všechny střechy navrženy jako zelené,“ uvedl ředitel KAM Michal Sedláček.

Nové trasy veřejné dopravy

Bulvárem bude projíždět i městská hromadná doprava. Tramvaje budou směřovat z centra města přes nové nádraží k ulici Plotní a řece Svratce. Vzniknou dvě nové trasy. První povede Špitálkou, neboli Brněnskou třídou, která je souběžná s Kolištěm ve směru k Lužánkám. Druhá potom ulicemi Vojtovou a Vinohrady přes Červený kopec k bohunickému kampusu. 

„Současně s  výstavbou nového nádraží předpokládáme výstavbu jižní části Velkého městského okruhu, který se kříží se kolejištěm," sdělil vedoucí oddělení dopravy KAM Martin Všetečka. Při výstavbě proto musí brát v potaz, aby obě přestavovaná místa vzájemně navazovala. V nové čtvrti budou moci lidé využít i průjezd ulicemi Opuštěná a Zvonařka. 

Zajištění protipovodňových opatření

Výstavbě nové čtvrti však předchází příprava infrastruktury. „Aktuálně připravujeme projekt protipovodňových opatření na Svratce v úseku kolem nového hlavního nádraží. Na levém břehu vznikne městské nábřeží, na pravém břehu počítáme s parkem, který bude v případě povodní fungovat pro zadržování vody,“ upřesnil vedoucí oddělení městské infrastruktury KAM Radim Vítek. Součástí studie je také požadavek na zajištění správného hospodaření s dešťovou vodou jako ochrany před klimatickými změnami.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KAM Brno

Štítky vizualizace, územní studie, trnitá, územní plán, přestavba, nové nádraží, stavba, Kancelář architekta města Brna, Michal Sedláček, Svratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Architekti ukázali novou vizualizaci bulváru Trnitá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.