Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lesníci zasadili na severu Brna stovky exotických stromů

Na palouku U jezírka mezi Soběšicemi a Blanskem vyroste více než stovka nových stromů. Jedná se o exotické druhy dřevin. Jde o lísku tureckou a kaštanovník setý. V severní části moravské metropole je tam zasadili odborníci z brněnské Mendelovy univerzity (MENDELU) a ekologické organizace Lipka.

Celkem sedm set nových stromů exotických sazenic má přispět ke zlepšení klimatu.  Líska turecká a kaštanovník setý jsou dřeviny, které se vyznačují dobrou kvalitou dřeva, slibnou produkcí a rezistencí vůči suchu. U kaštanovníku je také výhodou možné využití jedlých plodů. 

„Změněné přírodní podmínky vlivem klimatické změny dávají příležitost k uplatnění i suchu odolným listnáčům. V minulých letech již proběhly výsadby jižních druhů dubu," uvedl vedoucí oddělení rozvoje a pedagogiky ve Školním lesním podniku Křtiny Lumír Dobrovolný. Dodal, že na podzim na stejné místo ještě přidají cedry a sekvojovce.

Lesy MENDELU severně od Brna mají rozlohu přes deset tisíc hektarů. Jsou proslulé svojí nadprůměrnou druhovou pestrostí, kromě domácích druhů je tu i řada cizokrajných dřevin. Některé cizokrajné druhy se osvědčily natolik, že je lze považovat za zdomácnělé.

„Typickým příkladem zdomácnělé a běžně využívané dřeviny je severoamerická douglaska tisolistá. Ta je v porovnání s domácími druhy jehličnanů odolnější vůči suchu i kůrovci a dosahuje vyšší produkce," řekl Dobrovolný. Aktuálně ale v lesích převažují listnaté dřeviny se zastoupením kolem 65 procent a jejich podíl v posledních letech roste.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavla Sychrová

Štítky mendelu, stromky, Soběšice, výsadba, strom, Mendelova univerzita v Brně, dřevina, Brno, Blansko, Lipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci zasadili na severu Brna stovky exotických stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.