Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Brněnská fakultní nemocnice dostane nový lék na covid

Fakultní nemocnice Brno (FN) dostane várku nového léku REGN-CoV-2, který je vhodný pro pacienty s mírným a středně těžkým průběhem onemocnění covid-19. Lék od americké společnosti navíc bohunická nemonice jako jedna ze dvou v Česku bude rozesílat i dalším zdravotnickým střediskům.

Lék je vhodný pro pacienty starší dvanácti let, kteří se ještě neléčili s covidem v nemocnici. Do rizikové skupiny spadají rovněž lidé, jejichž zdravotní stav komplikují i další rizikové faktory. Jedná se například o pacienty trpící cukrovkou, vysokým stupněm obezity nebo o lidi, kteří podstoupili transplantaci orgánu či kostní dřeně. Nemocnice očekává dodávku medikamentu v nejbližších dnech.

Protilátky by se měly do nemocného těla dostat nejpozději sedm dní od začátků obtíží a nejpozději tři dny od pozitivního testu na covid-19. „Nový monoklonální koktejl protilátek dává naději v léčbě covidu-19 vysoce rizikovým skupinám pouze v případě, že se k informacím dostanou pacienti včas a informují svého lékaře o brzkém zjištění nákazy,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Bohunická nemocnice bude lék od americké firmy Regeneron podávat pacientům ambulantně na Klinice infekčních chorob. Protilátkový koktejl podají zdravotníci lidem ve formě infuzí.  Kapání infuze trvá asi hodinu, další hodinu musí na místě nemocný počkat, teprve poté zamíří domů. 

Z Brna do dalších nemocnic

Protilátka REGN-CoV-2 od americké firmy Regeneron dostala rovněž zelenou ministerstva zdravotnictví, které povolilo její distribuci. Oprávnění k distribuci získala jen dvě místa v Česku. Jedním z nich je přažská nemocnice Motol a právě bohunické zdravotické zařízení, které je největší svého druhu Moravě. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky fn brno, covid, léčba, lék, Regeneron, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, pacient, Česko, nemocnice, Nemocnice Bohunice, Fakultní nemocnice v Motole, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská fakultní nemocnice dostane nový lék na covid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.