Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kanaďani si zamilovali moravská a česká vína, místní vinaři slaví úspěch

Kanaďani si zamilovali moravská vína. Obyvatelé provincie Prince Edward Island si zásilku českých a moravských vín objednali už potřetí, tuzemská vína se tak dostávají na kanadský trh, což je pro místní vinaře velký úspěch.

Do Kanady letos odletěly čtři palety českých a moravských vín. Přes dvě stovky kartonů vína a 30 bag boxů teď budou degustovat kanadští sommeliéři i běžné domácnosti. Se svými víny se zapojily značky jako vinařství Ludwig, Marcinčák, Válka, Jan Stávek, Kutná hora, Regina Coeli, Krásná Hora, Špalek, Vajbar a Lahofer. Jedná se zatím o největší dodávku, která se do Kanady dostala. 

Zájem je především o domácí odrůdy, ale i Ryzlinky a speciální kupáže, fortifikovaná, bio a oranžová vína. Výhodou pak jsou získaná ocenění především z amerických soutěží, kde se našim vínům v poslední době opravdu daří. Z minulé dodávky měl největší úspěch Müller Thurgau z vinařství Lahofer, Neuburské, výběr z cibéb z vinařství Ludwig a oranžové víno z Kutné Hory,“ sdělila Liana Hrabálková, viceprezidentka Svazu vinařů ČR a marketingová ředitelka Vinařství Ludwig.

Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Ottawě, Honorárním konzulátem ČR v Charlottetown a Svazem vinařů České republiky vyhlásilo na podzim roku 2019 program na podporu ekonomické diplomacie ČR, který je zaměřený na uvedení a prezentaci moravských a českých vín na kanadském trhu v provincii Prince Edward Island.

Obyvatelé Kanady moravská vína zamilovali natolik, že do jejich země každý měsíc poputuje jedna dodávka do provincie Prince Edward Island, třikrát ročně odletí hroznový mok do Nového Skotska a o pravidelném odběru momentálně česká vinařství jednají i s Ontariem. Vinaři momentálně čekají na uvolnění hranic, aby mohli svá vína prezentovat na některém z kanadských veletrhů.

Velvyslanec v Ottawě, Jan Kubačka, domluvil dodej moravských a českých vín do Kanady se společností Viavini. Díky tomu pak Brenda a John Steinsky založili společnost Bites and Vines Czech Imports, která bude tuzemským vínům pomáhat, aby se v kanadských obchodech usídlila dlouhodobě.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Svaz vinařů

Štítky víno, Kanada, vinaři, sommelier, dodávka, vinařství, Island, Česko, Kutná Hora, Svaz vinařů České republiky, Ottawa, Ostrov prince Edwarda, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kanaďani si zamilovali moravská a česká vína, místní vinaři slaví úspěch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.