Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Pěkné počasí láká k procházkám, Brňané mohou do přírody za daňky nebo konikleci

Na procházku s rodinnou, na rande nebo jen tak do přírody? V Brně je spousta krásných míst, kam lidé mohou vyrazit na čerstvý vzduch. Ať už se jedná o naučné stezky, které je provedou zajímavými místy, nebo parky a chráněná území. I v moravské metropoli se dá během chvíle dostat do přírody.

V Brně a v jeho blízkém okolí je bezmála 18 naučných stezek. Ty návštěvníky provedou těmi nejzajímavějšími místy, a ještě je něco nového naučí skrze naučené nebo interaktivní tabule.

Obora Holedná

Známá a oblíbená obora Holedná a její myslivecká stezka je mezi Kohoutovicemi, Bystrcí a Žebětínem. Na myslivecké trase se mohu lidé seznámit s chovem daňků, muflonů i divočáků. Poblíž je také krátká interaktivní stezka pro děti, která obsahuje zábavné naučné tabule, a nedaleko je i menší hřiště. Při této příležitosti stojí za návštěvu také nová rozhledna Holedná, která je nevyšší rozhlednou v Brně a byla oceněna rozhlednou roku 2020.

Akátky

Lesopark Akátky je dvacetihektarový park mezi Židenicemi a Vinohrady. Děti si zde mohou hrát na velkém lesním interaktivním hřišti se sportovním, herním i odpočinkovým vybavením. Celým parkem také vede naučná stezka, kterou návštěvníky provází kreslený mravenec Lesík a učí děti život stromu od semínka po jeho zpracování.

Kamenný vrch

Toto místo je známé svou koniklecovou loukou. Až brzy vykvetou, tak celou louku pokryjí fialové květy této vzácné rostliny. Patnáctihektarová rezervace Kamenný vrch je chráněná od roku 1978 a označuje se jako přírodní rezervace Kamenný vrch. Mimo populaci koniklece velkokvětého, která patří k největším v Evropě, jsou zde i jiné chráněné rostliny, například ostřice nízká nebo mochna písečná.

Medlánecká naučná stezka Brno

Medlánecká stezka je pětikilometrová trasa, při které se návštěvníci naučí něco o zajímavostech v Medlánkách. Představuje mimo jiné například Medlánecký rybník, přírodní park Baba nebo rezervaci Medlánecké kopce. Na trase u letiště mohou lidé také natrefit na kolonii syslů obecných.

Po stopách Leoše Janáčka

Stezka Po stopách Leoše Janáčka je naučná stezka přímo v centru města. Skládá se z 18 míst s informačními panely informační panely, kde všude rodák z Hukvald působil. Stezka návštěvníky provede zajímavými místy od památníku Moravského zemského muzea až po symbolicky poslední zastavení na Ústředním hřbitově.

Další stezky

Mezi další naučné stezky v Brně patří třeba Ekostezka Lesná, Brněnská přehrada, jak ji neznáte, hrad Veveří, přírodní rezervace a naučná stezka Jelení žlíbek u Brněnské přehrady, lesní naučná stezka Po stopách Sýkorky Mokrá Hora, stezka zdraví Žebětín, Údolí Kohoutovického potoka, Brněnské naučná stezka lesnická a Naučná stezka Bohunice.

Chráněná území

V Brně je také množství chráněných území – přírodních parků (PP) a přírodních rezervací (PR). Některé z nich jsou více či méně známé. Mimo již zmíněná území PP Kamenný vrch, PP Baba nebo PR Jelení žlíbek, které jsou součástí naučných stezek, je to například přírodní památka Skalky u přehrady nebo PR Bosonožský hájek a PR Černovický hájek.

Mimo Brno

Mezi nejoblíbenější stezky patří Hády a Údolí říčky. Celá stezka má přes dvacet kilometrů a má 17 zastávek. Po cestě lidé navštíví mimo jiné třeba na vyhlídku Velký Hornek nebo Horákovský hrad.

Nedaleko Brna se také nachází Hádecké lomy, kde roste a žije spousta chráněných rostlin a živočichů. Návštěvníci se také mohou podívat na bývalé vápencové lomy. Poblíž tohoto místa je Bosá stezka, na které se nachází 13 polí s horninami. Lidé si tak mohou vyzkoušet chodidly rozeznávat jednotlivé horniny – od lávového tufu, přes slepence a vápence až po cihly.

V okolí Brna je také mnoho chráněných území, například PP Babí lom, PP Údolí u Bílého potoka a PR Slunná.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com,

Štítky příroda, procházka, Brno, okres, výlety, naučná stezka, chráněné území, rozhledna, Kamenný vrch, Leoš Janáček, Žebětín, Brněnská přehrada, Moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěkné počasí láká k procházkám, Brňané mohou do přírody za daňky nebo konikleci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.